1 грудня: народний календар і астровісник

1 грудня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Святі Платон і Роман принесли зиму нам; чи буде грудень студнем і розплутуємо клубок протиріч

Що ж, швартуємося до пірсу зими… Сьогодні 335 день року і перший день зими – 1 грудня. Церква вшановує нині пам’ять християнських мучеників Платона і Романа, які постраждали за віру в ІV столітті. «Платон і Роман кажуть зиму нам», - говорили в давнину селяни. Стосовно назви «грудень», то колись груднем називався передостанній місяць року. У давньоруські часи початок зимового літочислення йменувався «студнем». Разом із тим, в активному вжитку співіснувало чимало діалектних найменувань. З-поміж них найбільш відомі: «лютень», «хмурень», «стужайло», «студений», «мостовик» тощо. На західноукраїнських землях користувалися ще однією назвою – «трусим».

Давнє народне прислів’я стверджує, що «сумний грудень у свято і в будень», утім все одно, цей місяць позначений особливою атмосферою: тут і кінець року, і цілий цикл різвяно-новорічних свят: третя Пречиста, Катерини, Андрія, Варвари, Сави, Миколая, Ганни і, нарешті, Спиридона Сонцеворота.

Цьому місяцю присвячено чимало приказок і прислів’їв: «То сніг, то дощ, то завірюха, бо вже зима коло вуха», «Грудень око снігом радує, а вухо морозом рве», «Сподівайся од нього добра, як від грудня тепла», «У грудні так тепло, як за лихим паном».

З іменинами вітайте Платона, Романа, Миколу.

Нині 24-ий місячний день. Меркурій, «задкуючи», повернеться в знак Скорпіона, але пробуде там не надто довго: 6 грудня зупиниться, розвернеться і 12 грудня знову повернеться в знак Стрільця, де власне «блукав» цілісінький листопад. Так само «плутаними» можуть виявитися наші справи: невеличкі подорожі, короткі комунікації, оформлення різноманітних документів, родинні стосунки, транспорт. Але наприкінці грудня все обіцяє наладитись і вийти, як то кажуть, на прямий шлях. Настав час для аналізу, переосмислення, підбиття підсумків і, що головне – певних висновків, завдяки яким можемо уникнути помилок у майбутньому. Місяць переходитиме від Діви до Терезів, тож у настроях спостерігатиметься певна психологічна і емоційна нестабільність. Ошатної зими! 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1998 –  -20,6, а найтеплішим у 1898 – +13,3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-