Кокотюха презентував новий роман про Червоного

Кокотюха презентував новий роман про Червоного

Фото
Укрінформ
Письменник Андрій Кокотюха представив читачам кінороман “Червоний. Без лінії фронту” - своєрідне продовження роману “Червоний” та однойменного фільму.

Презентація кінороману відбулася у четвер в Укрінформі.

“Червоний. Без лінії фронту” - це приквел. Ми переносимо події на 10 років від того часу, який показаний у фільмі “Червоний”, і показуємо міжвоєнний період, останні умовно мирні 38-39 роки, коли, як говорили, був подих великої війни. Книга все одно оповідає більше, виводить за рамки цієї історії і дає заділ на перспективу, на можливе створення наступного фільму. Книга покаже те, про що немає ані у попередньому фільмі “Червоний”, ані у попередньому романі ”Червоний”. В останньому розділі книги - про те, як мій герой Данило Червоний втік з концтабору. Події відбуваються на наступний день після цього”, - сказав письменник.

Нині в Україні відбуваються зйомки фільму “Червоний. Без лінії фронту”. Вперше, підкреслив Кокотюха, кінороман, створений на основі готового сценарію, виходить друком раніше за однойменний фільм, який став переможцем Десятого конкурсного відбору кінопроектів Державного агентства України з питань кіно.  

Проект кінороману «Червоний. Без лінії фронту» виграв грант Українського культурного фонду, набравши досить високу кількість балів у експертної комісії. Підтримка Українського культурного фонду дала змогу авторові за короткий час залучити велику групу фахових істориків та краєзнавців як консультантів.

Прес-конференція з нагоди виходу кінороману "Червоний. Без лінії фронту" в Укрінформі / Фото: Тарасов Володимир, Укрінформ

“Звичайно, будь-який художній твір буде відрізнятися від екранізації. Будь-яке художнє кіно живе за своїми законами, а книга живе за своїми. Навіть при тому, що книга створена на основі сценарію, все одно зйомки відбуваються не так, як написав автор у художньому творі”, - підкреслив письменник.

Команда, яка працює над зніманням однойменного фільму, починає промоцію майбутньої стрічки. “Але не сприймайте цей фільм як серіал. Це зовсім інша історія. І якщо в першому фільмі Червоний багато мовчав, він приходив та йшов як герой, але змінював навколо себе усе, наче стихія, то тут усе інакше. В цій історії є місце всьому: дружбі, любові, слабкостям, сильним якостям“, - запевнив  режисер Заза Буадзе.

Під час презентації журналістам показали бук-трейлер кінороману «Червоний. Без лінії фронту» і тизер, створений на основі робочого матеріалу однойменного фільму, зйомки якого на шляху до завершення. 

“Це вже не просто книга, це вже великий кінопроект”, - наголосив генеральний продюсер продюсерського центру «ІнсайтМедіа» Володимир Філіппов.

Він повідомив, що цю книгу вже можна придбати у книгарнях. 

“Декілька сотень примірників  уже передано в благодійні фонди для розповсюдження у бібліотеках майже на фронті, декілька — це ще для якихось організацій, які зараз не можуть придбати книги. Стосовно фільму, зараз ми знімаємо останню сесію, але фільм потребує дознімання навесні, тому що там сезонність трохи змінюється. Ми розуміємо, що завершення в ідеалі — це День незалежності, або ж восени ми точно вийдемо на великі екрани. А потім крок за кроком підемо на телебачення, в інтернет-мережу і так далі”, - сказав Філіппов.

Читайте також: У Києві презентували серію книжок кримськотатарської прози українською мовою

Як зазначив голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко, це перший досвід, коли агентство фінансує продовження фільму, який раніше профінансували. "Подивимося, чи стане Данило Червоний такий українським героєм, Джеймсом Бондом, персонажем, який буде переходити з фільму у фільм. Бо він вже  переходить з книжки до книжки”, - сказав він.

За словами Іллєнка, бюджет “Червоний. Без лінії фронту” становить 40 млн грн, з яких 21 млрн грн — підтримка Держкіно. Бюджет першого фільму становив 22 млн грн, з яких 10 млн грн виділило агентство.

Як повідомлялося, фільм "Червоний" грузинського кінорежисера Зази Буадзе вийшов на кіноекрани 24 серпня. Стрічка розповідає про воїна УПА Данила Червоного, який потрапляє у страшну "м’ясорубку" сталінських таборів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-