Орангутани сприймають минуле і здатні

Орангутани сприймають минуле і здатні "розповісти" про нього родичам

Укрінформ
Орангутани здатні сприймати минуле і навіть передавати повідомлення про  події родичам.

Робота опублікована в журналі Science Advances, повідомляє Naked Science.

Вчені з Сент-Ендрюського університету (Шотландія) провели експеримент з орангутанами в їх природному середовищі.

Дослідники хотіли дізнатися, чи є схоже вміння - яке люди реалізовують за допомогою мови - у людиноподібних мавп, зокрема орангутанів.

Для експерименту автори прибули на острів Суматра — це природне середовище орангутанів. Суть досвіду полягала в наступному: кілька вчених накрилися плащами різних кольорів (білим, плямистим, візерунчастим та з імітацією тигрової шкіри), а потім наблизилися до дерев, на яких перебували сім матерів з дитинчатами.

Один з учасників експерименту Адріано Рейс е Ламейра розповів, як ішов процес.

Читайте також: Greenpeace звинувачує виробника Oreo в знищенні "дому орангутангів"

"Раптово самка завмерла, схопила своє дитинча, випорожнилась (ознака стресу) і почала повільно рухатися вгору по дереву. Вона не видала жодного звуку. Через 20 хвилин після того, як «хижак» пішов, почала прицмокувати і продовжувала протягом години", - розповів науковець.

На думку авторів, ця затримка пояснюється двома причинами. По-перше, самки намагаються захистити потомство і тому роблять це тихо, не привертаючи увагу хижака. По-друге, такими сигналами вони навчають дитинчат і сигналізують про загрозу — тобто, дії, вчинені вже в минулому.

Раніше біологи вивчили інструментальну діяльність орангутанів і виявили, що ті при необхідності здатні з легкістю виготовити гачок, а потім знову випрямити його.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-