Дієтолог розповіла, які продукти врятують від осінньої депресії

Дієтолог розповіла, які продукти врятують від осінньої депресії

Укрінформ
Вживання овочів та фруктів поліпшує психологічний стан людини.

На цьому наголосила лікар-дієтолог Оксана Скиталінська на прес-конференції "Як врятуватися від осінньої депресії?", повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Восени люди часто скаржаться на поганий настрій чи депресивні стани. Раціон харчування може впливати на психологічний стан людини. Яблука (із шкіркою), виноград, зелений чай і цибуля є природними антидепресантами. Також антидепресивні властивості мають прянощі, зокрема, кориця, гвоздика, орегано та шафран. Намагайтеся їх використовувати щодня. Паличку кориці корисно і смачно додавати у чай та каву. Гвоздикою та орегано присмачуйте м’ясо”, - радить Скиталінська.

Дієтолог наголосила, що для збільшення рівня серотоніну сніданок слід доповнити шматком банана або столовою ложкою ягід, це забезпечить організм потрібною кількістю глюкози для кращої роботи мозку.

“Для доброго настрою також слід збільшити споживання продуктів з вітаміном D, зокрема, морепродуктів, риби. Дуже добре солоні оселедець чи скумбрію порізати на шматки, накришити туди цибулі і залити це олією та оцтом. У такій рибі дуже багато надкорисних речовин, що поліпшують роботу нервових клітин та мають протизапальні властивості. Крім риби, джерелом вітаміну Д є курячі яйця, зварені так, щоб жовток був рідкий. Щоденна норма вітаміну Д — 800 МО чи 1-2 краплі (жиророзчинної форми). Кількість дофаміну збільшує насіння соняшника та гарбуза”, - сказала Скиталінська.

Читайте також: Експорт українського горіху цьогоріч зріс на на 83% - Мінагро

Продукти, які містять аспартам (солодкі напої, жувальна гумка, сухі сніданки) дуже погано діють на дітей — останні будуть розбалансовані, у них буде поганий настрій, несприйняття інформації.

“Сприяють розвитку депресивних станів продукти з високим глікемічним індексом. Це — тістечка, хліб, різноманітні булки, булочки, печиво. Намагайтеся не їсти їжу з високим глікемічним індексом. Це їжа, що підвищує рівень глюкози у крові. Однак після швидкого, різкого стрибка глюкози, настає стан гіпоглікемії. І людина почувається втомленою, їй недобре, хочеться спати, їсти ще більше. Якщо постійно так харчуватися, рано чи пізно настане “день ікс”, коли розвинеться інсулінорезистентність та цукровий діабет. Його зараз мають дуже багато українців. І багато навіть не знають про своє захворювання”, - наголосила Скиталінська.

Вона також підкреслила, що половину “тарілки харчування” мають наповнювати овочі, фрукти та ягоди (свіжі, варені, квашені).

“Якщо ми хочемо бути здоровими, слід щодня і кожного прийому їжі вживати зелень (що багата фолатами), хоча б кілька листків. Наша травна та імунна системи звичні до “зеленої їжі”. Так склалося еволюційно, що зелені рослини активують імунну систему людини”, - розповіла Скиталінська.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-