Епідеміолог попереджає про “агресивний” грипозний сезон

Епідеміолог попереджає про “агресивний” грипозний сезон

Ексклюзив
Укрінформ
У сезоні 2018-2019 епідемія грипу буде значно агресивнішою за тогорічну. 

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомила завідувач відділу респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського НАМН України професор Алла Мироненко.

“Епідемія грипу минулого сезону була невисокої інтенсивності. У наступному епідемсезоні нам не буде так легко, як у 2017-2018 роках. Віруси, названі прес-центром МОЗ, це ті віруси, що ВООЗ рекомендувала для включення у склад вакцин. Ці віруси будуть представлені у складі вакцин. Ті люди, які вакцинуються, щеплені, будуть захищені від цих трьох вірусів. Але чи усі вони у нас будуть циркулювати?.. У нашій країні бувають епідемсезони, в яких циркулюють багато штамів вірусів грипу, як-от минулий”, - зазначила професор Мироненко.

Вона підкреслила, що основним збудником грипу наступного епідемсезону буде Singapore (H3N2).

“Цей вірус точно циркулюватиме в Україні. Він спостерігався у незначній кількості минулого епідемсезону, і ми чекаємо, що він буде у наступному. Що стосується Michigan (H1N1), він також був у минулому сезоні і частково може брати участь у наступному, бо є діти, які народилися і ніколи не стикалися з вірусом H1N1. B/Colorado, що представлений у вакцині, належить до гілки B/Victoria. Ці віруси мають специфічні особливості: циркулюють у незначній кількості і переважно на Американському континенті. Я не думаю, що нам слід на нього очікувати. По-перше, у нас торік пройшла епідемія, де превалював B/Victoria. Якщо він і буде циркулювати, у чому я не впевнена, то він буде у мінорі”, - наголосила епідеміолог. 

Щодо особливостей вірусу Singapore (H3N2) професор Мироненко зазначила, що частіше він спричиняє грип у дітей, а у літніх людей частіше бувають ускладнення. 

“Це той вірус, що призводить до пневмоній, тяжких пневмоній та летальних випадків саме серед літніх людей та пацієнтів з хронічними патологіями. Тому я би радила людям старшого віку та тим, хто має хронічну патологію, захистити себе та вакцинуватися. Це стосується і дітей. Michigan - це нащадок вірусу грипу, що викликав у нас пандемію. Він небезпечний для маленьких дітей та людей з чинниками ризику. Для цього вірусу люди, які мають чинники ризику, - вагітність, люди з ожирінням, з цукровим діабетом, бронхіальною астмою та іншими хронічними патологіями”, - попереджає професор Мироненко.

Читайте також: Стало відомо, які штами грипу допікатимуть українцям

Вона підкреслила, що у таких людей може статися дуже стрімкий розвиток захворювання зі значною імовірністю смерті, тож такі люди мають бути щеплені.

Як повідомляв Укрінформ, за інформацією МОЗ, у наступному епідемічному сезоні в Україні циркулюватимуть три штами вірусу грипу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-