Козам подобаються щасливі люди - вчені

Козам подобаються щасливі люди - вчені

Укрінформ
Зчитувати настрій людей можуть більше видів тварин, ніж вважалося раніше - з'ясувалося, що кози також здатні на це.

Такого висновку дійшли науковці, повідомляє ВВС.

"Розуміти настрій по обличчю можуть не лише тварини, які тривалий час є компаньйонами людей, як-от собаки чи коні. Тварини, яких зробили свійськими задля виробництва їжі, такі як кози, теж можуть зчитувати настрій за виразом", - зазначається у повідомленні.

Дослідження провели в притулку для кіз Баттеркапс у графстві Кент, Велика Британія. Під час експерименту науковці з Лондонського університету королеви Марії розміщували на стінці по дві чорно-білі фотографії на відстані 1,3 метра одна від одної. Після цього кіз відпускали, щоб вони самі обрали куди їм іти.

Дослідники з'ясували, що кози без сумнівів віддають перевагу усміхненим обличчям - вони підходили до "щасливих" фотографій першими. Тварини також довше обнюхували такі обличчя.

Втім, ефект був добре помітним лише, якщо "щасливі" фото розміщували праворуч. Коли ж такі світлини вішали ліворуч, кози не мали особливих преференцій. Це пояснюється тим, що кози використовують для обробки інформації лише одну півкулю мозку, так само як і деякі інші тварини, вважають дослідники.

На їхню думку, ліва півкуля відповідає за обробку позитивних емоцій або ж права півкуля відповідає за уникнення сердитих облич.

Читайте також: Вчені навчилися перетворювати будь-яку групу крові на універсальну

"Досі не було підтвердження того, що такі тварини як кози, теж можуть зчитувати вирази людських облич. Наші результати відкрили нові шляхи для розуміння емоційного життя всіх свійських тварин", - розповіла дослідниця Наталія Альбукерке з Університету Сан-Паулу, Бразилія.

Дослідження може також вплинути на добробут тварин, змінивши уявлення про худобу, зважаючи на їхню чутливість.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-