30 серпня: народний календар і астровісник

30 серпня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині Аліпія і Мирона; хто збиратиме квіточки наступного року, а хто – ягідки сьогодні та від чого шукати протиотруту.

Сьогодні мученика Мирона, а також преподобного Аліпія, іконописця Печерського, що в Ближніх печерах. Преподобний Аліпій був одним із перших і найвідоміших українських іконописців. Відомостей про його життя не так вже й багато. Відомо, що він рано вирішив стати монахом, з підліткового віку перебував у Печерському монастирі. Іконопису навчався у грецьких майстрів, які розписували місцеві храми, зокрема й Успенський храм. Одного разу Аліпій став свідком дива, побачивши, як ікона Пресвятої Богородиці, написана майстрами над олтарем – ожила, слала яскравішою за сонце. З вуст Богородиці вилетів голуб, який спочатку злетів під купол, покружляв там, а потім влетів в уста Спасителю. Чимало ікон, написаних Аліпієм були відомі як чудотворні. До нашого часу збереглося лише одне творіння славетного печерського іконописця – ікона Богоматері Свенська-Печерська (1288 р.). Сьогодні, разом із преподобним Аліпієм, вшановують і цю святиню. Чудотворна ікона знаходиться з 1927 року в Москві, в Третьяковській галереї.  Вклонитися святому можна в Ближніх печерах Києво-Печерської лаври. Святий є покровителем іконописців.

«На Мирона не відсієшся – наступного року лише квіточки збиратимеш», - казали селяни. А ще підмічали: якщо шпаки довго не відлітають на південь – тривалою й сухою видасться осінь. Коли ввечері зірки світять ясно, буде теплий, сонячний день; якщо зірки тьмяні – на дощ.

Іменинники сьогодні Мирон, Павло, Пилип, Олексій, Дмитро.

Сьогодні 19-ий місячний день і Місяць продовжує насолоджуватись гостинністю щиросердного, хоча й надто вже балакучого Овна. Атмосфера доби – жорстка, просякнута духом суперництва і боротьби. Активність, непорушна впевненість у власних силах та власній правоті дадуть вам шанс не лише на кволий і нетривкий успіх, але на міцну стовідсоткову перемогу.  В якості протиотрути не забувайте про самоіронію: якщо хоч іноді не підсміюватися з себе, діждемося, що з нас гомерично реготатимуть інші. Контролюйте температуру емоцій, особливо в родинному гніздечку. Хтось може вибухнути, хоча й не праведним, але, все ж таки, гнівом. 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1966 – +3,3, а найтеплішим у 1890 –  +33,6.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-