Коли, як і скільки: гастроентеролог розповіла про правильне пиття води

Коли, як і скільки: гастроентеролог розповіла про правильне пиття води

Ексклюзив
Укрінформ
Людина, яка потерпає від зневоднення організму, часто плутає відчуття голоду зі спрагою.

Про це у коментарі Укрінформу розповіла гастроентеролог, лікар вищої категорії Галина Незговорова.

“Коли організму не вистачає води, можуть спостерігатися парадоксальні речі. Людина може плутати відчуття голоду з відчуттям спраги. Бажання з'їсти солоденького чи просто постійно щось жувати може свідчити про нестачу води в організмі. Раджу всім контролювати кількість випитої води. Щонайменше 3-4 склянки води на день мають бути випиті обов язково. Це поліпшує стан шкіри, роботу шлунково-кишкового тракту, це вимиває солі в організмі, поліпшує обмін речовин. Будуть краще працювати і нирки, і кишківник”, - зазначила Незговорова.

Фахівець попереджає, що у жодному випадку не слід пити багато води на ніч, інакше зранку з'являться набряки на обличчі. "Пити воду краще вранці. До 17.00 годин людина має випити свою добову потребу", - зазначила Незговорова.

При цьому вона додала, що слід враховувати і стиль життя людини. Наприклад, спортсменам, які тренуються увечері, необхідно пити воду тоді ж.

Норма вживання води для здорової людини — 30 мілілітрів на кілограм нормальної маси тіла, причому враховується не лише чиста вода, а всі рідини, які вживаються. "На день людині потрібно вжити 2-2,5 літра рідини, з них літр-півтора має бути чиста вода", - наголосила медик.

Вона спростувала твердження стосовно того, що людина має випивати близько 3-х літрів води щодня.

“Обов’язково слід враховувати індивідуальні особливості людини. Питний режим залежить, по-перше, від сезону: взимку ви не будете намагатися пити 2 літри води, а в спеку - дуже просто. По-друге, від температурного режиму, місця проживання та пори року: якщо ми в Україні — це одна ситуація, якщо в Арабських Еміратах — інша. Важливий чинник також — фізичне навантаження. Спортсмени та люди, які займаються спортом, будуть випивати набагато більше води, аніж офісний працівник”, - наголосила лікар.

За словами Незговорової, при дотриманні питного режиму слід зважати на наявні хвороби. Скажімо, якщо у людини захворювання нирок, серцево-судинної системи, то кількість вживаної рідини слід обмежити.

“Усі названі чинники дуже впливають на питний режим. Тут немає загальних правил. Підходи мають бути абсолютно індивідуалізовані”, - наголосила лікар.

Щодо дітей, то, за словами фахівця, кількість вживаної води залежить від віку, від маси тіла та активності дитини: "Ці чинники слід обов’язково враховувати. Є діти дуже активні, тому вони зазвичай п'ють більше води, ніж дитина, яка любить читати, сидіти вдома або біля комп'ютера. До цього питання слід підходити диференційовано. У дитини має бути завжди доступ до води".

У цьому зв'язку лікар акцентувала на необхідності встановлення кулерів з водою у школах.

Читайте також: Супрун розповіла про переваги та недоліки "агрофітнесу"

“Не має бути такого, щоб школяр хотів попити, а води не було б. Це залежить від того, що батьки радять дитині. Якщо у сім’ї солодкі, газовані напої завжди є у холодильнику, то, звичайно, дитина буде шукати і купувати саме ці напої. Якщо ж батьки не вживають таких напоїв, а ще й розповідають про шкоду, дитина дуже швидко звикає до здорового харчування. І п’є тільки чисту воду. Дуже корисно дитині робити фруктову водичку: просто вичавити у склянку ягоди і залити їх водою. Такий напій дуже приємний на смак, і дитина п’є з великим задоволенням”, - сказала Незговорова.

Гастроентеролог також акцентувала: якщо у людини проблеми зі шлунком та кишківником, газовану воду слід виключити з раціону назавжди.

“Газ додають у воду як консервант. Також його використовують замість шкідливих речовин, зокрема антибіотиків. Тому газування — найкращий спосіб зберігання води. Однак, якщо пити воду з газом щодня, це може зашкодити організму. Газ подразнює слизову оболонку шлунка, шлунково-кишкового тракту, збільшує взагалі кількість газу у шлунково-кишковому тракті, що підвищує метеоризм. Також газовані напої дуже шкодять зубам, руйнуючи емаль, надто дітей”, - наголосила Незговорова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-