Франківці у новому сезоні планують поновити

Франківці у новому сезоні планують поновити "Тев'є-Тевеля"

Укрінформ
Виставою «Перехресні стежки» 28 серпня Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка відкриє свій 99-ий театральний сезон. 

Про це Укрінформу розповів генеральний директор-художній керівник театру Михайло Захаревич.

«До відзначення золотого ювілею ми готуємося грунтовно, але крім покращення матеріального стану театру та наведення святкового лоску своїм головним завданням вважаємо зробити репертуар таким, щоб перегукувався і з історією країни, і з проблемами, які є в Україні зараз, тому готуємо декілька знакових прем'єр», - сказав він.

За його словами, сезон прем'єр на основній сцені театру 6 вересня відкриє вистава «Очищення» за твором сучасної фінської письменниці Софі Оксанен, яку поставить український і канадський актор і режисер Григорій Гладій.

У передювілейному театральному сезоні глядачі також побачать ще дві знакові прем'єри: для своєї презентації у ролі головного режисера Дмитро Богомазов узяв «Коріолан» Вільяма Шекспіра та «Украдене щастя» Івана Франка.

«У «Коріолані» буде зайнято майже 70 акторів, це досить відповідальна робота, її навіть у світі не часто ставлять, тому що дуже легко погано поставити і дуже складно поставити серйозно. А вистава нашого патрона «Украдене щастя» вже була візитівкою театру, Сергій Володимирович Данченко як режисер свого часу звів у ній зірок - Богдана Ступку, Степана Олексенка, Віталія Розстального, Ларису Хоролець, Ірину Дорошенко. Зараз ми хочемо поставити її з новими виконавцями, з новою режисурою. Богомазов розуміє, що в «Украденому щасті» його обов'язково будуть порівнювати з Данченком, але він свідомий цього і реально хоче це зробити», - розповів Захаревич. 

Він додав, що на камерній сцені, яку називають молодіжно-експериментальною, в новому сезоні також планується прем'єра - одеський режисер Іван Уривський поставить там «Лимерівну» Панаса Мирного.

«Це надзвичайно сучасний режисер, і я думаю, що він придумає сучасний варіант цього класичного твору. Знову ж таки, «Лимерівна» свого часу у нас уже йшла, і її нова постановка до 100-річчя буде дуже цікавою. Я хочу, щоб камерна сцена запрацювала в іншому форматі, ніж вона працювала до «Землі» і «Війни», які поставив Давид Петросян. Ми будемо розвивати напрямок руху, думаємо запросити ще молодих режисерів, які в перспективі стануть майбутнім нашого театру», - розмірковує він. 

Захаревич повідомив, що нещодавно колектив франківців поповнився новими акторами: з 96 претендентів, які взяли участь у кастингу, відібрали дев'ятьох найкращих. «Ці дев'ятеро, вважайте, десята частина всього акторського складу, тож це не так і мало. Кожен рік по десять чоловік театр брати не зможе, тому при виборі орієнтувалися, щоб через певний час вони склали творчий театральний кістяк», - пояснив він. 

Керівник театру розповів, що актриса театру Вікторія Васалатій, яка грає головну роль у виставі "Едіт Піаф. Життя в кредит", стала кращою Едіт Піаф Франції. І французькі продюсери вже звернулися щодо можливої участі Театру імені Франка у міжнародному проекті - пропонують за їхнього фінансового сприяння створити виставу з українськими виконавцями з Васалатій у головній ролі, а далі повезти українську Едіт Піаф у міжнародне турне та презентувати її світу.

Читайте також: Десятки вистав і театралізована екскурсія: до Харкова повертається фестиваль "Живи!"

«Я сподіваюся, що це теж буде в цьому сезоні. І думаю, що це буде цікаво для міжнародної спільноти», - сказав він. 

Ще одним сюрпризом до 100-ліття театру може стати поновлення вистави «Тев'є-Тевель», адже її досі не списали, вона є в репертуарі, але немає виконавця. Кому саме випаде зіграти роль, яку грав геніальний Богдан Ступка, широкому загалу поки ще не повідомляється, але керівник театру розповів, що Сергієм Данченком був призначений виконавець на цю роль, його і спробують. 

«У нас є багато планів на новий театральний сезон, але якщо щось цікаве нам запропонують інші режисери, то будемо дивитися, може, ще щось і змінимо, це ж таке життя. Ми йдемо у новий театральний сезон з гарним настроєм», - резюмував Захаревич. 

Фото: womo.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-