Календар на всю голову. 26 серпня

Календар на всю голову. 26 серпня

Укрінформ
Цього дня Вітус Берінг відкрив протоку між Азією і Америкою, а Наполеон I Бонапарт розгромив російську армію у села Бородіно.

26 серпня 56 року до н.е. після завоювання римлянами Галлії два римські легіони (близько 10000 чоловік) під керівництвом Юлія Цезаря почали перше вторгнення в Британію.

26 серпня 1071 року в битві при Манцикерте армія турків-сельджуків здобула перемогу над візантійцями: в полон потрапив візантійський імператор Роман IV Діоген. Ціна викупу виявилася неймовірно високою - туркам довелося віддати ряд земель в Малій Азії.

Христофор Колумб
Христофор Колумб

26 серпня 1451 року в місті Генуї народився Христофор Колумб - іспанський мореплавець, першовідкривач Америки. Подорож, що круто змінило його життя, він зробив в досить зрілому віці. Коли експедиція під керівництвом Колумба на трьох вітрильниках - «Санта-Марія», «Нінья» і «Пінта» - покинула Іспанію, щоб знайти західний шлях з Європи на Схід, мореплавцю йшов уже 42-й рік. Нині кожен школяр знає, що сталося 14 жовтня 1492 року.

26 серпня 1382 року на четвертий день облоги татарський хан Тохтамиш захопив і спалив Москву. Увірвавшись в місто, татари вбили незліченне число народу, розграбували всі будинки. Від міста залишилися одні руїни. Потім татарські війська захопили Володимир, Переяславль, Юр'єв, Звенигород, Можайськ і інші російські міста, обклавши їх даниною.

26 серпня 1395 року в Москву з міста Володимира була перенесена Володимирська ікона Пресвятої Богородиці. Вважається, що вона написана євангелістом Лукою на дошці від столу, за яким був за трапезою Спаситель з Пречистою Матір'ю і праведним Йосипом.

26 серпня 1723 року в місті Делфт помер Антонін ван Левенгук - нідерландський натураліст, конструктор мікроскопів, основоположник наукової мікроскопії, член Лондонського королівського товариства (1680), який досліджував структуру різних форм живої матерії.

26 серпня 1728 року Вітус Берінг відкрив протоку між Азією і Америкою, яка отримала назву Берінгова протока.

Жозеф-Мішель Монгольф'є
Жозеф-Мішель Монгольф'є

26 серпня 1740 року в Анноні, Франція, народився Жозеф-Мішель Монгольф'є - французький винахідник, старший з двох братів, першої повітряної кулі (1783). У 1784 році він винайшов парашут, в 1794 році - спеціальний апарат для випарювання, а в 1796 році разом з Арганом гідравлічний таран.

26 серпня 1743 року в Парижі народився Антуан Лавуазьє - французький вчений, основоположник сучасної хімії.

26 серпня 1795 року в замку Сан-Лео, провінція Ріміні, помер Алессандро Каліостро - італійський авантюрист, який видавав себе серед верхівки європейського суспільства за мага, гіпнотизера і масона високого рівня. Називався різними іменами, у Франції також був відомий як Жозеф Бальзамо.

Наполеон I Бонапарт
Наполеон I Бонапарт

26 серпня 1812 року Наполеон I Бонапарт розгромив російську армію під командуванням М.І. Кутузова у села Бородіно (125 км на захід від Москви).

26 серпня 1873 року в місті Каунсил-Блафс, Айова, народився Лі Де Форест - американський винахідник, який має на рахунку 180 патентів на винаходи. Саме містер Де Форест, прозваний «батьком радіо», тому що саме він винайшов ламповий детектор і підсилювач, «аудіон» - основу радіо «дотранзісторного століття», став одним із батьків «століття електроніки», тому що тріод допоміг відкрити дорогу широкому використанню електроніки.

Олександр Мурашко
Олександр Мурашко

26 серпня 1875 року в Києві народився Олександр Мурашко - український художник, педагог і громадський діяч.

26 серпня 1879 року виконавчий комітет «Народної Волі» прийняв постанову про страту імператора Олександра II. Для приведення вироку у виконання знадобилося два з половиною роки. 1 березня 1881 року імператор був смертельно поранений на набережній Катерининського каналу.

26 серпня 1884 року американський винахідник Оттмар Мергенталер запатентував лінотип - матріцевибівальна машина, яка набирала рельєфні знаки, підвішені на довгих стрижнях, вдавлювала їх в м'який картон і верстала відтиснуті рядки в смуги. Зі шпальт згодом можна було відлити стереотип.

26 серпня 1895 року в місті Станіславі (наразі - Івано-Франківськ) народився Єжи Курилович - польський лінгвіст, один з найвідоміших лінгвістів XX ст. Йому належать фундаментальні праці про індоєвропейські мови, семітські мови, теорія граматики і загальні проблеми мовознавства.

26 серпня 1895 року в місті Давосі помер Йоганн Мішер - швейцарський фізіолог, гістолог і біолог, вчений, який відкрив нуклеїнові кислоти - ДНК і РНК.

26 серпня 1906 року в місті Білосток, Гродненської губернії, народився Альберт Брюс Сейбін - американський лікар польського походження, мікробіолог і вірусолог, творець живої вакцини проти поліомієліту.

Гаррі Гудіні
Гаррі Гудіні

26 серпня 1907 року закутий в ланцюги і кинутий в воду басейну аквапарку в місті Сан-Франциско ілюзіоніст Гаррі Гудіні сплив на поверхню через 57 секунд під бурхливі овації глядачів. Над водою маг з'явився не тільки звільненим від пут, але і повністю неушкодженим.

26 серпня 1910 року в місті Скоп'є, Македонія, народилася Блаженна мати Тереза (Агнеса Гонжа Боякшу) - католицька черниця, засновниця жіночої чернечої конгрегації «Сестри Місіонерки Любові», що займається служінням бідним і хворим. Лауреат Нобелівської премії миру (1979). У 2003 році мати Тереза була зарахована Католицькою Церквою до лику блаженних.

26 серпня 1918 року в Росії більшовики націоналізували театри. Шістьма днями раніше в містах Радянської країни була скасована приватна власність на нерухомість.

Микола Гумільов
Микола Гумільов

26 серпня 1921 року в Бернгардовці під Петроградом більшовиками був розстріляний Микола Гумільов - великий російський поет Срібного століття, творець школи акмеїзму, прозаїк, перекладач і літературний критик.

26 серпня 1925 року професор паризького університету Сорбонна Шарль Анрі заявив: рентгенівські знімки виявили ознаки існування душі в людині.

26 серпня 1925 року в Кіровоградській області народився Петро Тодоровський - російський кінорежисер українського походження, оператор, сценарист, актор, композитор.

26 серпня 1939 року абверкоманда лейтенанта А. Херцнера повинна була захопити Яблунковський перевал і забезпечити наступ 7-ї піхотної дивізії від Жиліни на Краків. Складний гірський рельєф не дозволив радисту загону прийняти повідомлення про скасування наказу про початок війни, переданого після 20.30 25 серпня. Тому рано вранці

26 серпня загін виконав поставлене завдання - захопив перевал, але ввечері того ж дня, не дочекавшись прибуття частин вермахту, був змушений піти в гори. Так прозвучали перші постріли II Світової війни.

26 серпня 1939 року в Римі відбувся II Великий збір українських націоналістів, який прийняв політичну програму Організації українських націоналістів, де главою ОУН був переобраний Андрій Мельник.

26 серпня 1945 року Українська РСР ратифікувала Статут ООН.

Мерилін Монро
Мерилін Монро

26 серпня 1946 року Норма Джин Бейкер підписала контракт з кіностудією «XX Century Fox». З того часу 20-річну дівчину стали кликати Мерилін Монро. (Монро була дівочим прізвищем матері, а ім'я взялося від відомої танцівниці Мерілін Міллер).

26 серпня 1947 року американське командування в Італії зняло заборону на весілля американських солдатів з італійськими дівчатами.

26 серпня 1957 року в місті Енугу, Нігерія, народився Доктор Албан - шведський поп-співак нігерійського походження, власник власної звукозаписної студії «Dr. Records». Дебютний альбом «Hello Afrika» розходиться по світу мільйонним тиражем і приносить автору світову популярність.

26 серпня 1966 року в місті Единбурзі народилася Ширлі Менсон - шотландська співачка і актриса, фронтмент американської групи «Garbage». Дівчина відома своїм харизматичним, бунтарським характером і незвичайним контральто-вокалом.

«Hey Jude»
«Hey Jude»

26 серпня 1968 року в США в продаж надійшов сингл «Hey Jude» знаменитих «The Beatles» - перша платівка, видана квартетом на фірмі грамзапису «Apple Records». Баладу написав Пол Маккартні і спеціально присвятив її синові Джона Леннона - Джуліану, який важко переживав розлучення батьків.

26 серпня 1976 року в Києві помер Юрій Смолич - український письменник, журналіст, театральний критик. Діяч УНР, редактор журналів «Сільський театр» (1926-1929), «УЖ» (1928-1929), «Червоний шлях» (1935), «Літературний журнал» (1936-1937), «Україна» (1943-1950) ; таємний інформатор репресивних органів СРСР (НКВС-МГБ-КГБ); депутат Верховної Ради УРСР. Автор книг «Мир хатам, війна палацам», «Реве та стогне Дніпр широкий», «Вони не пройшли».

26 серпня 1978 року венеціанський кардинал Альбіно Лючані був обраний Папою Римським. Він стверджував, що протиріччя між словами і справами католиків породжує ... атеїзм, зневажливо ставився до дипломатичних інтриг і згодом був зарахований до лику святих.

26 серпня 1980 року в Нью-Йорку народився Маколей Калкін - американський кіноактор, запам'ятався за першими двома частинами кінокомедії «Один вдома» і «Один вдома 2».

Анна Герман
Анна Герман

26 серпня 1982 року в Варшаві померла Анна Вікторія Герман - всесвітньо відома польська і радянська співачка, зірка естради 1960-х - початку 1980-х рр. Відома як виконавиця пісень на різних мовах світу, в першу чергу, на польській і російській. Лауреат безліч національних і міжнародних фестивалів, в тому числі в Монте-Карло, Сан-Ремо, Неаполі, Віареджо, Каннах і Сопоті.

26 серпня 1989 року в місті Лос-Анджелесі помер Ірвінг Стоун - американський письменник, один з основоположників біографічного роману. Автор створив 25 романів про життя великих людей.

26 серпня 1994 року на американські екрани вийшов фільм «Природжені вбивці» ( «Natural Born Killers») режисера Олівера Стоуна. Головні ролі в кримінальній драмі блискуче виконав авторських дует Вуді Харрельсон і Джульєтт Льюїс. При досить скромному бюджеті в $ 34 млн. картину тільки в американському прокаті подивилося 12 млн. кіноглядачів.

26 серпня 1995 року в місті Глазго, Шотландія, помер Джон Браннер - англійський письменник-фантаст. У 1980-і рр. він був президентом Європейського комітету письменників-фантастів. В СРСР особливої популярності набув роман «Квадрати шахового міста» ( «The Squares оf Тhe City», 1965).

Майкл Джонсон
Майкл Джонсон

26 серпня 1999 року американський спринтер Майкл Джонсон встановив новий світовий рекорд з бігу на 400 метрів за приголомшливі 43,18 секунди.

26 серпня 2008 року в Києві померла Лідія Кондрашевська - українська співачка (лірико-колоратурне сопрано), народна артистка України, солістка-вокалістка Національної філармонії (1986).

26 серпня 2008 року в Києві помер Михайло Крамар - український артист театру і кіно. Народний артист України. З 1957 року - актор Театру імені Івана Франка в Києві. Легендарним у творчій біографії актора є фільм «Сватання на Гончарiвцi».

26 серпня 2009 року в нью-йоркській лікарні померла Еллі Грінвіч - відома американська співачка, автор пісень. В кінці 1960-х рр. їй довелося попрацювати бек-вокалісткою у самого Френка Сінатри. Вона також взяла участь в аранжуваннях пісень Елли Фіцджеральд. Саме за допомогою Еллі Грінвіч знайшов першу популярність американський співак Ніл Даймонд. За майже 50-річну музичну кар'єру диски з її піснями 25 разів ставали «золотими» і «платиновими».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-