Календар на всю голову. 12 серпня

Календар на всю голову. 12 серпня

Укрінформ
Цього дня винахідник Зінгер отримав патент на швейну машинку, а Енн Девідсон стала першою жінкою, яка перепливла Атлантичний океан

12 серпня 30 року до н.е. в місті Олександрія, Єгипет, покінчила життя самогубством Августа Клеопатра VII Філопатор - остання цариця Єгипту з македонської династії Птолемеїв (Лагідів). Вона була прославлена ​​завдяки драматичній історії кохання до римського полководця Марка Антонія. У роки її правління Єгипет був підкорений Римом, а сама Клеопатра, щоб не стати полонянкою Октавіана, покінчила життя самогубством.

12 серпня 1633 року в Венеції помер Якопо Пері - італійський композитор і співак, член Флорентійської камерати. Пері автор твору «Дафна» (1597, не збереглася), який вважається першою оперою і найстарішої опери «Еврідіка» (1600), яка збереглася.

12 серпня 1658 року в місті Нью-Амстердамі був сформований перший в Північній Америці поліцейський загін - Рательвахт.

1
Вітус Берінг

12 серпня 1681 року в місті Хорсенс, Данія народився Вітус Берінг - мореплавець данського походження, офіцер російського флоту, капітан-командор. Саме він пройшов протокою між Чукоткою і Аляскою (згодом - Берингова протока), досяг Північної Америки і відкрив ряд Алеутських островів. Іменем Берінга названі острів, протока і море на півночі Тихого океану, а також Командорські острови.

12 серпня 1695 року помер Хуан Цзунсі - китайський філософ-неоконфуціанець, поет, громадсько-політичний діяч і вчений-енциклопедист часів династії Мін. Згідно з цим мислителем, усіма людьми від народження рухають приватні інтереси і прагнення до користі / вигоді. Але в житті суспільства (Піднебесна) повинна здійснюватися загальна користь / вигода, за що відповідальний, перш за все, правитель.

Роберт Саути
Роберт Саути

12 серпня 1774 року в Брістолі народився Роберт Сауті - англійський поет-романтик. У наш час він відомий казкою «Три ведмеді», яка ніколи не була російською народною.

12 серпня 1781 року в місті Чарлстон народився Роберт Міллс - американський архітектор, будівельник Білого дому Вашингтона. Міллс - автор пам'ятників Джорджу Вашингтону в Балтіморі і Вашингтоні. Неабиякий інженерний дар архітектора реалізувався також при будівництві в Філадельфії моста Аппер-Феррі через річку Скулкілл, широкий проліт якої сягав 105 м.

12 серпня 1827 року в місті Чарінг-Кросс, Лондон помер Вільям Блейк - англійський поет, художник і гравер. Майже невизнаний за життя, в даний час він вважається важливою фігурою в історії поезії і образотворчого мистецтва романтичної епохи.

12 (24) серпня 1845 року в маєтку Стара-Весь, Люблінської губернії народився Лев Голіцин - основоположник виноробства в Криму і промислового виробництва ігристих вин в Абрау-Дюрсо, засновник садиби Новий Світ.

12 серпня 1851 року американський винахідник і підприємець Ісаак Мерріт Зінгер одержав патент на швейну машинку з ножним приводом.

12 серпня 1865 року британський хірург Джозеф Лістер уперше використав під час операції фенол (карболової кислоти) для дезінфекції інструментів і рук лікарів.

12 (24) серпня 1873 року в селі Зелена Діброва (тепер Черкаська область) народився Фотій Красицький - класик українського живопису і графіки, внучатий племінник Т.Г.Шевченка, член Академії мистецтв України.

Эрвин Шрёдингер
Ервін Шредінгер

12 серпня 1887 року в Відні народився Ервін Шредінгер - австрійський фізик, лауреат Нобелівської премії з фізики (1933). Шредінгер вважається одним із засновників квантової механіки.

12 серпня 1900 року в Нью-Йорку помер Вільгельм Стейніц - знаменитий австрійський гросмейстер, перший офіційний чемпіон світу з шахів.

12 серпня 1901 року в Києві помер Модест Вітошинський - український оперний співак (баритон), соліст Львівського чоловічого хору Анатолія Вахнянина, хору товариств «Гуслі», «Боян». Він виступав на сцені разом з Пантелеймоном Борковським, Андрієм Левицьким, Соломією Крушельницькою.

12 серпня 1908 року американський інженер і промисловець Генрі Форд запустив у виробництво нову модель автомобіля - «Ford T».

12 серпня 1911 року народився Андрій Олександрович Білецький - видатний український мовознавець, поліглот.

12 серпня 1912 року в Києві урочисто відкрився стаціонарний стадіон «Спортивне поле». Стадіон мав криті трибуни на 1000 місць, відкриті трибуни з лавками на 1750 місць, а також майданчик на дві тисячі стоячих місць. Перша в місті спеціалізована спортивна споруда мала можливість приймати змагання з футболу, легкоатлетичного і ковзанярського спорту, а також велосипедні та мотоциклетні гонки.

12 серпня 1912 року на один рік була заборонена імміграція негрів в Канаду.

12 серпня 1913 року в селі Суходіл, Львівської області народився Іван Керницький - український письменник, журналіст і гуморист. У 1949 році він переїхав до Нью-Йорк, де разом з карикатуристом Едвардом Козаком був співредактором гумористичного щомісячника «Лис Микита». Писав фейлетони і статті про долю емігрантів.

12 серпня 1915 року перше бойове застосування літака-торпедоносця. В ході I Світової війни британський літак моделі «Short Type 184» затопив турецьке судно.

12 серпня 1918 року в США введена заборона на продаж спиртного на залізничних вокзалах.

Артур Гриффит
Артур Гріффіт

12 серпня 1922 року в Дубліні помер Артур Гріффіт - ірландський журналіст, революціонер, політичний діяч, засновник і третій лідер партії «Шинн Фейн». У 1921 році він очолював ірландську делегацію на переговорах з Великобританією. Президент Ірландської вільної держави (1922).

12 серпня 1925 року народилися брати-близнюки Норріс і Росс Макуіртер, які створили «Книгу рекордів Гіннесса».

12 серпня 1925 року в Боярці, Київської області помер Володимир Самойленко - український поет-лірик, сатирик драматург і перекладач, автор багатьох ліричних поетичних творів, п'єс. Він перевів на українську мову «Іліаду» Гомера, «Божественну комедію» Данте та ін.

Джордж Сорос
Джордж Сорос

12 серпня 1930 року в Будапешті народився Джордж Сорос - американський мільярдер угорського походження, меценат і спонсор.

12 серпня 1933 року в Харкові відбувся перший матч футбольної збірної України. Противниками українських футболістів стала збірна Туреччини. Товариський поєдинок закінчився з рахунком 3: 2 на нашу користь.

12 серпня 1947 року були здійснені перші рейди загонів УПА в Західну Європу.

12 серпня 1949 року в Глазго, Шотландія народився Марк Нопфлер - британський гітарист, співак і композитор, лідер знаменитої рок-групи «Dire Straits».

12 серпня 1949 року в Лондоні через шпаків, що розмістилися на хвилинній стрілці годинника, Біг Бен став відбивати час із запізненням на чотири з половиною хвилини.

12 серпня 1950 року, міністерство оборони США вперше видало довідник про те, як слід захищатися під час ядерної атаки. Після цього в країні спалахнув бум будівництва бомбосховищ.

12 серпня 1952 року в підвалах Луб'янки в Москві пройшла «ніч страчених поетів». Тоді розстріляли 13 підсудних, що проходили у справі про Єврейському антифашистському комітеті. У листопаді 1955 Військова колегія Верховного Суду СРСР скасувала ухвалений вирок за відсутністю складу злочину в діях обвинувачених і припинила справу.

12 серпня 1953 року в Києві помер Євген Патон - український вчений-механік і інженер, який працював в галузі зварювання, мостобудування і будівельної механіки, творець і керівник Інституту електрозварювання, який з 1953 року носить його ім'я. Патон автор і керівник проектів більше 100 зварних мостів, серед них - один з найбільших мостів світу, розташований в Києві - суцільнозварний міст через Дніпро, відомий нині як Міст Патона.

Энн Дэвидсон
Енн Девідсон

12 серпня 1953 року Енн Девідсон стала першою жінкою, яка самостійно перепливла на яхті Атлантичний океан. 18 травня 1952 року яхті «Фелісіті Енн» з міста Плімута вона вирушила через Атлантичний океан.

12 серпня 1954 року в Руані народився Франсуа Олланд - екс-президент Франції (2012), політичний і державний діяч.

12 серпня 1955 року в Цюріху помер Томас Манн - знаменитий німецький письменник, лауреат Нобелівської премії в галузі літератури (1929). Він автор романів «Йосип і його брати», «Чорний лебідь», «Чарівна гора».

12 серпня 1959 року в СРСР дозволили продавати в кредит товари тривалого користування.

12 серпня 1960 року із мису Канаверал, Флорида стартував перший телекомунікаційний супутник - «Echo One».

12 серпня 1962 року полетів в космос перший український космонавт Павло Попович.

12 серпня 1964 року в місті Кентербері помер Ієн Флемінг - британський журналіст, офіцер військово-морської розвідки і письменник, автор романів про супершпигуна Джеймса Бонда. Перший роман про агента 007 «Казино« Рояль »був написаний в 1952 році і виявився вельми успішним. Одинадцять романів про Бонда і два оповідання були видані в період з 1953 по 1966 рік. Книги про Бонда входять в список бестселерів усіх часів, а загальне число, проданих в світі книг дорівнює 100 млн. У 2008 році за версією газети «The Times» Ієн Флемінг зайняв 14 місце в списку «50 найбільших британських письменників починаючи з 1945 року».

12 серпня 1981 року поданий персональний комп'ютер «IBM PC».

12 серпня 1982 року в Лос-Анджелесі, Каліфорнія помер Генрі Фонда - американський актор, продюсер, лауреат премії «Оскар». Він зіграв головну роль в першому кольоровому фільмі «Стежка самотньої сосни» (1936) режисера Генрі Хетеуей.

12 серпня 1988 року на екрани США в обмежений прокат вийшов фільм «Остання спокуса Христа», режисера Мартіна Скорсезе, знятого за однойменним романом грецького прозаїка Нікоса Казандзакіса. Ще до виходу в світ стрічка набула в Америці скандальну репутацію і викликав протести релігійних організацій. При бюджеті $ 7 млн. В прокаті картина провалилася, зібравши в США всього $ 8,37 млн.

12 серпня 1990 року в Південній Дакоті був виявлений практично цілий скелет найбільшого в світі тиранозавра, якому дали ім'я Сью. Висота тиранозавра виявилася 13 футів (4 м), довжина - 45 футів (13,7 м), вік - 67 млн ​​років.

12 серпня 1991 року в Великобританії було заборонено вигулювати бійцівських собак без намордників, а також їх розведення і продаж.

12 серпня 1992 року в Нью-Йорку помер Джон Кейдж - американський композитор, філософ, поет, музикознавець, художник. Цей автор був однією з провідних фігур усього післявоєнного авангарду; музичні критики називали його одним з найвпливовіших американських композиторів ХХ століття.

12 серпня 1999 року в Україні закрилися всі витверезники - тверезість стала нормою життя.

12 серпня 2000 року в Баренцевому морі на глибині 108 метрів в результаті катастрофи (офіційна версія вибух торпеди) затонула російська підводний човен «Курськ». Всі 118 членів екіпажу загинули.

12 серпня 2010 року в Луганську була зафіксована найвища температура в історії України + 42 ° C.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-