Календар на всю голову. 11 серпня

Календар на всю голову. 11 серпня

Укрінформ
У цей день в США відкрився перший роллердром, а у Британії Юджин Ласт запатентував звукове кіно.  

11 серпня 843 року було досягнуто згоди про розподіл імперії Карла Великого між трьома синами імператора - подія увійшла в історію, як Верденский договір.

11 серпня 1253 року в місті Ассізі, Італія померла Клара Ассізька - італійська свята, засновниця ордена кларисинок.

 11 серпня 1337 року в Московському князівстві преподобний Сергій Радонезький заснував монастир, який пізніше став відомий, як Троїце-Сергієва лавра.
11 серпня 1337 року в Московському князівстві преподобний Сергій Радонезький заснував монастир, який пізніше став відомий, як Троїце-Сергієва лавра.

11 серпня 1337 року в Московському князівстві преподобний Сергій Радонезький заснував монастир, який пізніше став відомий, як Троїце-Сергієва лавра.

11 серпня 1767 року в Англії в останній раз спалили людину.

11 серпня 1826 року в Нью-Йорку народився Ендрю Джексон Девіс - американський медіум і ясновидець; окультист, якого послідовники спіритуалізму вважають одним із засновників цього вчення.

11 (23) серпня 1863 року в місті Ялта, Таврійської губернії, помер Михайло Щепкін - великий російський і український театральний актор, один з основоположників російської акторської школи. Він дружив з Т.Г.Шевченком, А. Н. Островським, А. С. Пушкіним, М. В. Гоголем, Герценом, Н. А. Некрасовим, Т.Н.Грановским, В.Г. Бєлінським, И.С.Тургенєвим.

11 серпня 1866 року в штаті Род-Айленд відкритий перший в Сполучених Штатах роллердром для катання на роликових ковзанах.

11 серпня 1906 року в Англії Юджин Ласт запатентував звукове кіно. Закінчилася майже тридцятирічна епоха німих фільмів. Найпершим звуковим фільмом був «The Jazz Singer» ( «Співак джазу»), перший показ цієї картини пройшов в 1927 році. По суті, «Співак джазу» був німим фільмом, в якому було просто кілька пісенних номерів і пара фраз. Ці невигадливі слова викликали захоплення глядачів, збори фільму в США склали за сезон $ 7,63 млн.

11 серпня 1922 року текстом офіційного гімну Німеччини затверджений перший куплет віршів «Deutschland, Deutschland uber alles» («Німеччина, Німеччина понад усе»), написаних в 1848 році професором Августом Генріхом Гофманом фон Фаллерслебеном. Музикою стала мелодія, написана Йозефом Гайдном в 1797 році, як гімн Австрійської імперії. Після II Світової війни гімн був скасований, але в 1950 році його повернули зі словами третього куплета.

11 серпня 1929 року на XVI Конгресі сіоністів в Цюріху, Швейцарія було створено «Єврейське агентство для Палестини». Його бюро сприяло відправки євреїв на землю обітовану.

Волошин
Максиміліан Волошин

11 серпня 1932 року в Коктебелі, Крим помер Максиміліан Волошин (прізвище при народженні - Кирієнко-Волошин) - російський поет українського походження, перекладач, художник-пейзажист, мистецький та літературний критик.

11 серпня 1932 року в Києві, у віці 53 років помер Степан Васильченко (справжнє прізвище - Панасенко) - український письменник і педагог, майстер оповідань і новел. Його перу належать такі мініатюри, як «Мужицька арихметика», «Окопний щоденник», «Чарівниця», «Минають дні», «В бур'янах».

11 серпня 1932 року в Одесі помер Володимир Гадзінський - український поет, критик, публіцист, літературознавець, журналіст і перекладач. Він друкувався з 1908 року і був представником жанру «наукової поезії», яка грунтувалася на принципах сцієнтизму.

11 серпня 1941 року представники німецького Рейхсміністерства у справах східних територій викликали на розмову Степана Бандеру, Ярослава Стецька, Ріхарда Ярого і Володимира Стахіва та поставили ультиматум про негайне відкликання Акту відновлення Української Держави. Через три дні міністру Альфреду Розенбергу була направлена офіційний відмова виконувати той ультиматум.

Стів Возняк
Стів Возняк

11 серпня 1950 року в місті Сан-Хосе, Каліфорнія народився Стів Возняк - американський винахідник, інженер-електронник і програміст. В середині 1970-х рр. Стів Возняк сам спроектував комп'ютери «Apple I» і «Apple II», а в 1976 році він разом зі Стівом Джобсом і Рональдом Уейном став співзасновником компанії «Apple Computer».

11 серпня 1953 року в місті Аугуста, Джорджія народився Халк Хоган - американський рестлер, актор і шоумен, який знявся у фільмах «Роккі 3», «Ультиматум», «Маппет в космосі», «Робоцип: Зоряні війни».

Сергій Мавроді
Сергій Мавроді

11 серпня 1955 року в Москві народився Сергій Мавроді - російський підприємець, засновник піраміди «МММ», чиє ім'я стало синонімом обману і шахрайства.

11 серпня 1956 року в місті Спрінгс Саффолк, Лонг-Айленд, штат Нью-Йорк, в автокатастрофі загинув Джексон Поллок - видатний американський художник, ідеолог і лідер абстрактного експресіонізму, який зробив значний вплив на мистецтво другої половини XX в. Його робота «Виглядай як мавпа» (1952) була продана в 1973 році за 2 млн. доларів. У той час це була рекордно висока ціна за витвір сучасного мистецтва.

11 серпня 1962 року вперше в СРСР проведено прямий телесеанс з космічного корабля.

 Ілля Штільман / «Осінь в Седневі», 1965
Ілля Штільман / «Осінь у Седневі», 1965

11 серпня 1966 року в Києві народився Ілля Штільман - видатний український художник-живописець і педагог, заслужений діяч мистецтв України (1947), професор (1947), ректор Київського художнього інституту (1940-1944). Його твори знаходяться в Державній Третьяковській галереї, в Національному художньому музеї України, в Національній академії мистецтва і архітектури України, більшості великих музеїв України та приватних збірках України, США, Канади, Німеччини та Ізраїлю.

11 серпня 1979 року в 13 годин 35 хвилин, в небі в районі Дніпродзержинська Дніпропетровської області, на висоті 8400 метрів зіткнулися два Ту-134А, що належали державній компанії «Аерофлот». Загинули всі 178 осіб, які знаходилися на бортах. Серед загиблих виявилися 17 членів узбецького футбольного клубу «Пахтакор», через що трагедія отримала особливий резонанс.

11 серпня 1989 року Пленум Верховного суду СРСР реабілітував усіх засуджених у справі неіснуючого «Спілки визволення України».

11 серпня 1994 року кубинський лідер Фідель Кастро скасував обмеження на виїзд з країни. В результаті, за місяць, острів Свободи покинуло 20 тисяч осіб.

11 серпня 1996 року в с. Петрич, Болгарія від раку, так і не дозволивши робити собі операцію, померла Ванга (власне - Вангелія Пандева Димитрова) - болгарська ясновидиця і цілителька.

11 серпня 1997 року в Одесі, по дорозі на роботу в редакцію газети «Вечірня Одеса», був застрелений український журналіст, сценарист Борис Дерев'янко.

11 серпня 2003 року українські війська введені в Ірак для виконання миротворчої місії.

Робін Вільямс
Робін Вільямс

11 серпня 2014 року в місті Тибурон, Каліфорнія у власному будинку повісився Робін Вільямс - американський актор, комік, лауреат кількох «Emmy» і «Grammy». Пізніше стало відомо, що актор страждав на хворобу Паркінсона. Прах покійного розвіяли над затокою Сан-Франциско.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-