Футбол завдає чоловікам меншої шкоди, ніж жінкам

Футбол завдає чоловікам меншої шкоди, ніж жінкам

Укрінформ
Вчені з Єшива-університету (США) дійшли досить невтішних висновків щодо футболу, а точніше - травм, які отримує людина під час гри головою.

Вона є небезпечнішою для жіночого мозку, аніж для чоловічого, повідомляє RSNA

"У жінок було в п'ять разів більше мікроструктурних пошкоджень мозку в порівнянні з чоловіками, хоча кількість ударів була зіставною", - стверджує провідний автор дослідження Майкл Ліптон.

Дослідники застосували одну з методик магнітно-резонансної томографії, щоб дослідити організацію структури мозку. У центр уваги групи експертів потрапили мікроскопічні зміни в білій речовині у 98 футболістів-аматорів: 49 чоловіків та 49 жінок. Кожен із них присвятив цьому виду спорту не один рік і неодноразово відбивав м'ячі головою. Середній вік учасників склав майже 26 років.

Дослідження показало, що фракційна анізотропія (функціональність і організація білої речовини) була знижена у всіх учасників експерименту: це пов'язують з численними ударами головою під час гри. При цьому у жінок цей показник був набагато гіршим.

Читайте також: Шоколад не допоможе: Супрун сказала, що "запускає" роботу мозку

Вчені наразі не можуть відповісти на питання про причини цього феномену. На думку дослідників, ними можуть бути особливості будови черепа, генетична схильність, сила м'язів шиї, статеві гормони та інші фактори.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-