Наближається найдовше місячне затемнення ХХІ століття

Наближається найдовше місячне затемнення ХХІ століття

Відео
Укрінформ
Увечері 27 липня відбудеться унікальне місячне затемнення, яке, за даними NASA, буде найтривалішим у ХХІ столітті.

Дехто зможе спостерігати його на власні очі цілу годину і 43 хвилини, повідомляє The Guardian.

Фаза повного місячного затемнення настане о 20:21 за Гринвічем (23:21 за Києвом). Повністю затемнення можна буде побачити майже в усіх частинах Європи, Африки, Близького Сходу, Центральної Азії й Австралії. Найкраще воно спостерігатиметься зі східної частини Африки, з Близького Сходу і з Центральної Азії. Його буде видно майже всюди, крім Північної і Центральної Америки. Лише частково його побачать в східній частині Південної Америки.

Місячне затемнення відбувається тоді, коли Земля опиняється між Місяцем і Сонцем і небесні тіла вибудовуються в одну лінію. Загалом таке астрономічне явище триватиме 3 години 55 хвилин. Окрім того, 27 липня Місяць перебуватиме перебуватиме на максимально далекій від Землі відстані.

Затемнення іноді називають "кривавим Місяцем", адже під час цього явища супутник набуває темно-червоного відтінку. Пов'язано це із візуальним ефектом, що виникає, коли сонячне проміння, яке проходить по дотичній до земної поверхні, розсіюється в атмосфері Землі і частково досягає Місяця. Оскільки земна атмосфера найбільш прозора для променів червоно-помаранчевої частини спектру, саме ці промені досягають поверхні Місяця під час затемнення, тому він і стає червоним. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-