До дня вишиванки художниця з Лондона малює п'ятиметрових

До дня вишиванки художниця з Лондона малює п'ятиметрових "українських амазонок"

Фото
Укрінформ
До дня вишиванки 17 травня українська художниця Анастасія Білоус, яка проживає у Лондоні, готує серію масштабних п’ятиметрових полотен із зображеннями «українських амазонок».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу з відкритої сесії малювання полотен.

«Всього планується чотири величезні роботи, кожна розміром 5 на 5 м. Я намагаюся встигнути доробити ці полотна до свята, прибула до Києва ще минулого тижня. Я сама українка і для мене такий національний проект – це честь, для мене це важливо. Це більше, ніж просто задоволення. В мене тут тато живе, він брав участь у допомозі військовим. І якщо я можу зробити такий артистичний вклад - це буде надзвичайна пошана», - розповіла Білоус.

Анастасія Білоус провела відкриту сесію малювання масштабних полотен у столиці/ Фото Інни Бородаєвої

За словами художниці, ще раніше в Україні вона підготувала дві публічні роботи – мурали у Києві та Одесі.

Ознайомитися з роботами художниці на відкриту сесію завітали і героїні картин – вперше вони побачили полотна на завершальному етапі та познайомились особисто з митцем.

«Це так дивно себе бачити такою великою! Вдячна, що з усіх фото, які було підготовлено до картини, обрали саме ту, де я усміхаюсь. На фотосесії нам підготували дуже красиве старовинне весільне вбрання. І на картині я буду вбрана у етнічне вбрання з Полтавщини», - зазначила героїня художнього проекту волонтерка Алла Мартинюк.

Як розповіла радник міністра інформаційної політики Марина Соботюк, уже готові полотна будуть представлені у Мистецькому Арсеналі на урочистостях з нагоди Дня вишиванки, а згодом роботи направлять на постійну експозицію до США.

«Сама ідея проекту виникла ще три місяці тому, коли ми захотіли організувати спільно з організаторами Всесвітнього дня вишиванки показ в Мистецькому Арсеналі. Для цього потрібно було створити концепт, наповнення заходу, так і виникла ідея створення полотен. Одним з таких заходів до загального проекту стали «Українські амазонки», де чотири жінки із зони АТО мали презентувати національні історичні строї, яким понад сто років, і цим показати, що вишиванка –це те, що відрізняє нас у світі», - зазначила Соботюк.

Читайте також: Дітям із зони розмежування передадуть сотню вишиванок

Радник міністра додала, що 14 травня вперше відбудеться етнопоказ за участю жінок (військових, волонтерів, військових журналістів), які служать у зоні ООС та є героїнями України, а картини-полотна від художниці Анастасії Білоус стануть художнім наповненням події.

«Це буде показ за участю 30 жінок – всі учасниці на подіумі продемонструють сучасні етносукні від відомих українських дизайнерів. І коли жінка йтиме у красивому вбранні, на екрані будуть відображатись її фото у військовій формі з позивним», - додала вона.

Захід організовує Міністерство інформаційної політики України разом з ГО «Всесвітній день вишиванки».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-