Мінкульт РФ відмовився повернути картину Брюллова колекціонерам із Німеччини

Мінкульт РФ відмовився повернути картину Брюллова колекціонерам із Німеччини

Укрінформ
Російський Мінкульт відмовився виконати постанови Конституційного і Верховного судів РФ про повернення колекціонерам із Німеччини Олександру та Ірині Певзнерам заарештованої у 2003 році ФСБ картини Карла Брюллова «Христос у гробі».

Про це повідомляє Коммерсант.

"Незважаючи на скасування конфіскації картини, Мінкульт офіційно утримує її у складі Музейного фонду РФ і колекції Державного Російського музею", - йдеться у повідомленні.

Міністерство відмовилось повернути полотно, заявивши, що, за їх даними, провадження у даній кримінальній справі ще триває.

Скаргу власників наразі розглядає Генпрокуратура РФ. Як зазначають у цьому зв'язку експерти, невиконання судових актів тягне кримінальну відповідальність для чиновників, а новий скандал може призвести до посилення штрафних санкцій проти Росії.

Як повідомлялося раніше, кримінальну справу проти громадянина Росії та Німеччини Олександра Певзнера було відкрито в 2003 році, коли картину Брюллова було їм ввезено з Фінляндії до Росії на експертизу. Полотно вилучили та передали на зберігання в Державний Російський музей у Санкт-Петербурзі.

Пізніше, у 2012 році, статтю про контрабанду виключили з Кримінального кодексу РФ, а за рік закрили і справу проти Певзнера - у зв'язку з тим, що сплив термін давності.

Читайте також: У МЗС просять ЮНЕСКО зупинити знищення Бахчисарайського палацу

У 2017 році Конституційний суд Росії підтвердив, що картина «не підлягає конфіскації» після закриття кримінальної справи. Згодом Верховний суд РФ скасував рішення про конфіскацію і відправив справу на перегляд.

Виборзький міський суд, куди повернули справу, на початку 2018 року наказав Мінкульту повернути картину Певзнерам.

Фото: Коммерсант

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-