У Києві відкрили виставку, присвячену 100-річчю Державного герба України

У Києві відкрили виставку, присвячену 100-річчю Державного герба України

Фото
Укрінформ
Тризуб, що став символом боротьби України за незалежність і Державним гербом України 100 років тому, за доби УНР, має тисячолітню історію.

На цьому наголосив віце-прем'єр-міністр Павло Розенко під час відкриття виставки "Символ твоєї свободи: 100 років Державного герба України" в Національному музеї історії України.

"100-ліття Державного герба України - це один із заходів, який ми відзначаємо в рамках 100-ліття Української революції. Тризуб ми будемо згадувати, передаючи наступним поколінням тяглість нашої історії. Адже всі чудово знають, що перша згадка про тризуб як символ владної вертикалі була ще в Х столітті нашої ери. І з того часу цей символ проноситься крізь всю історію нашої держави. Офіційно 25 лютого 1918 року він був проголошений Державним гербом України", - сказав Розенко.

Він нагадав про подальший розвиток нашого історичного процесу, коли на певний проміжок часу використання цього символа української державності було заборонено.

"Протягом практично всього ХХ століття було заборонене репресивним режимом Радянського Союзу використання цього символа. І це ще і ще раз підтверджує, що тризуб є справді символом боротьби за незалежність, за волю і за державний суверенітет України. Радянський КДБ це чудово розумів і забороняв і синьо-жовтий прапор, і тризуб. Він переслідував тих людей, які використовували ці символі УНР, символи держави. І історична справедливість була відновлена в 1991 році, коли тризуб був затверджений як малий герб України і як елемент майбутнього великого Державного герба України", - підкреслив віце-прем'єр-міністр.

Розенко зазначив також, що виставка є одним із заходів на відзначення 100-ліття Української революції 1917-21 років.

Відкриття виставки «Символ твоєї свободи: 100 років Державного герба України» / Фото: facebook.com/pavlo.rozenko

На виставці представлено унікальні експонати, які демонструють давню історію державного символу України і важливу роль, яку тризуб відіграє в українській історії. Зокрема, це артефакти доби Київської Русі: плінфа, цегла та кераміка з тризубом, тризуб на монетах київських князів; артефакти доби відродження; символіка тризуба як герба доби Української революції: фото, поштівки, проекти УНР та Української держави, тогочасні проекти печаток, прапори, банкноти, знаки розрізнення та відзнаки, а також низка цінних документів тогочасних українських державних структур; листівки, документи, знаки розрізнення й інша атрибутика ОУН та УПА, перша, дивом збережена, національна символіка доби відновлення гезалежності України та Революції гідності.

Читайте також: Тризуб затвердили державним гербом УНР рівно 100 років тому

Ці експонати - з фондів Національного музею історії України, Національного художнього музею, Галузевого державного архіву СБУ, Інституту рукопису Національної бібліотеки України імені В. Вернадського, Національного меморіального комплексу Героїв Небесної сотні - Музею Революції гідності та приватної збірки колекціонера Віктора Киркевича.

Виставка триватиме до 30 березня. Організатори виставки - Національний музей історії України спільно з Українським інститутом національної пам'яті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-