Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Віденський бал & культурна дипломатія. Рівень – найвищий

Віденський бал & культурна дипломатія. Рівень – найвищий

Блоги
Укрінформ
Запрошення Президента Порошенка на віденський бал до Австрії є свідченням потужної культурної дипломатії в дії.

Віденські бали у світі традиційно є великими міжкультурними проектами, якими опікуються перші особи держав, це потужна дипломатія на паркеті й символічно, що на тлі проєвропейських подій у нашій країні Президента України Петра Порошенка запросив президент Австрії Александер Ван дер Беллен саме на віденський бал.

Віденські бали у світі традиційно є великими культурними проектами, ними опікуються перші особи держав, показово, що саме зараз в Україні відроджується традиція проводити щорічні віденські бали – перший такий бал відбувся у Києві 27-28 жовтня 2017 року. До нього була прикута увага віденського бального комітету, діаспори, відомих особистостей з усього світу, діячів культури.

Україна має говорити зі світом мовою культурних проектів – ми маємо нести позитивні сигнали міжнародній спільноті. І важливо, що саме зараз Президент України їде на віденський бал як особистий гість Президента Австрії. Це приклад культурної дипломатії найвищого рівня у дії, демонстрація того, що визначні міжнародні події об’єднують держави, створюють підґрунтя для конструктивної співпраці, діалогу, Україна поступово інтегрується до європейського культурного простору.

Після балу-2017 у Києві до нашого оргкомітету почали надходити пропозиції щодо співпраці у форматі віденських балів з-за кордону. Зокрема, налагоджується співпраця з віденським бальним комітетом, з бальним комітетом у Парижі та на Кіпрі та іншими.

Київ відновлює багато європейських традицій, і це символічно на тлі багатьох проєвропейських подій – повномасштабної інтеграції України до спільного європейського простору, йдеться, насамперед, про збільшення інтенсивності дипломатичних, державних, мистецьких контактів між Україною та країнами ЄС. І важливо, що саме зараз Україна відроджує кращі європейські культурні події, серед яких є віденські бали – вони відбуваються у багатьох столицях світу.

Сьогодні у суспільстві точиться дискусія, як відійти від радянських та пострадянських культурних символів та створювати, відновлювати нові, ті, що дозволять надалі будувати незалежну державу, громаду, незалежно ментально. У новому глобальному світі є багато спільних культурних проектів, які не є суто українськими чи приналежними до певного етносу. Наприклад, віденські бали – вони мають виразні австрійські традиції, суворі канони, але вони давно вже перетнули межі Австрії. Чому віденські бали шанують та проводять у Гонконгу, Парижі, Нью-Йорку, на Кіпрі? Це ті міжнародні культурні проекти, що об’єднують однодумців у світі, що дуже важливо.

Наступний віденський бал у Києві відбудеться 21 квітня цього року, якраз напередодні фіналу Ліги чемпіонів в Києві. Він буде присвячений спортивним досягненням українців, в тому числі, спортсменів, паралімпійців, сильних людей, які надихають своїм прикладом.

Ми сподіваємось, що на бал у квітні прибудуть гості з усіх куточків світу, що його відвідають державні діячі найвищого рівня. І це буде фактором продовження діалогу на високому державному рівні. 

Герман Макаренкоголова оргкомітету щорічного віденського балу в Києві, народний артист України, артист ЮНЕСКО в ім’я миру

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-