Must read: 12 книжок року

Must read: 12 книжок року

Огляд
Укрінформ
Укрінформ розкаже про 12 найважливіших книжок, якими українські видавництва порадували читачів цього року. 

"Земля Загублених, або Маленькі страшні казки" Катерина Калитко

Фото: Instagram stary_lev

По-перше, ця збірка оповідань стала "Книгою року ВВС-2017". По-друге, українська мала проза такої гарної якості трапляється не так вже й часто. 

"Багато хто прочитуватиме тут Балкани, але це тільки тонкий верхній шар, – розповідає Катерина Калитко. – Насправді тут більше України, віддзеркаленої, архетипної, побаченої в незвичному ракурсі. Наприклад, одна з центральних неназваних тем – Крим. І ще це книжка про інакшість як даність, про іншування як процес. Про майстерність і невміння із цим жити. Про те, як багато означають одне для одного люди, як вони формують і ламають одні одних. Але й про те, що для всіх є місце і ніхто не є неістотним – на те й існує Земля Загублених".

Земля Загублених щодня дрейфує морями альтернативної географії строго паралельно із нашою щоденною, звичною географією. Земля Загублених виникла для того, щоб надто інші люди, витіснені з "нормального" світу, мали куди піти. Виросла з потреби в укритті та оперті. Вона перероджується і розростається щоразу, коли черговий інакший переживає свою відкинутість, і тому постійно оточена водою, як ембріон. Тому й усі неймовірно різні люди цього малого світу — так чи інакше родичі, так чи інакше повторюють долі одне одного. Ця книжка в ритмі дихання — про них. Кожна історія — як міст через воду, щоб пройти і навчитися дихати в унісон з іншими.

Читайте також: ВВС Україна назвала найкращу книгу року

"Троща" Василь Шкляр

Фото: Instagram ulianaprus

Наклад книжки, за словами видавців, до кінця цього року складе близько 35 тисяч примірників. Для українського книговидання такі цифри майже фантастичні. Також роман Василя Шкляра став одним із номінантів на "Книжку року ВВС-2017". 

"Троща" — роман про УПА, про перемогу людини над обставинами і над собою. Сам автор каже, що книга написана для того, аби показати світові, що українці не змирилися з режимом, і продовжують боротьбу, як і раніше.

Для головного героя, вояка УПА, війна вже минула, проте боротьба не забулася. Та раптом він бачить на цвинтарі недавню могилу свого бойового товариша, і спогади наринають на нього з новою силою. "Свої" і "чужі", дружба та розбрат, кохання і зрада, помилування й помста, свобода й неволя… Перед його очима знов розгортаються бої та тривають допити, постають обличчя різних людей, та ніяк не з’являється личина зрадника…

Сам автор називає свій роман “бандерівським” та розповідає, що головний герой має прототип - командира сотні УПА Мирослава Симчича, якому зараз 94 роки. Його розповіді та розповіді зв’язкової УПА Анни Зеленої Василь Шкляр використав для написання роману.

"Інтернат" Сергей Жадан

Фото: Instagram maria_pravda

"За художнє переосмислення подій на Донбасі" твір Жадана відзначили на цьогорічному Форумі видавців: він став найкращою книгою у номінації "Сучасна українська проза". І буквально з перших рецензій "Інтернат" почали називати "важливим романом про війну".

Січень 2015 року. Донбас. Паша, вчитель однієї зі шкіл, спостерігає, як лінія фронту неухильно наближається до його дому. Стається так, що він змушений цю лінію перетнути. Щоби потім повернутись назад. І для цього йому щонайменше потрібно визначитись, на чиєму боці його дім…

Читайте також: Українські автори на Форумі видавців: "золота двадцятка"

"Майя та її мами" Лариса Денисенко

Фото: Instagram julkedo

Мабуть, найбільшого резонансу та галасу цього року здійняла дитяча книжка "Майя та її мами". Книжка опинилася у центрі великого суспільного скандалу після того, як на адресу міського голови Львова Андрія Садового надійшов лист-погроза, у якому йшлося про те, що запланована презентація на Форумі видавців, а також дискусія "Чи готова школа говорити з дітьми на складні теми" "є прямим посяганням на прищеплення школярам деструктивних принципів, що суперечать цінностям і традиціям, які споконвіку формувались в українських родинах". У результаті презентацію відмінили, а видавництво для всіх охочих виклало у себе на сайті книжку у вільному доступі. І, здається, тільки виграло від цього - після скандалу надрукували додатковий тираж.

"Майя та її мами" –  спільна робота письменниці та правозахисниці Лариси Денисенко й ілюстраторки Маші Фої. Дівчинка Майя вчиться в класі з чудовими, але дуже різними дітьми зі своїми особливими родинами. Щирий текст Лариси у поєднанні з непересічними ілюстраціями Маші виводить цю книгу в ряд дуже важливого пласту дитячої літератури, яка взагалі не представлена в Україні. Вона – про відвертість, толерантність, любов, виховання й інші цінності, яких нам часто бракує.

Читайте також: У Львові скасували презентацію книги "Майя і її мами"

"Бабин Яр. Голосами" Маріанна Кіяновська

Фото: Всі книги

Вірші Маріанни Кіяновської присвячені пам’яті Бабиного Яру. Анна Пєшкова у своїй рецензії каже, що "письменниця Маріанна Кіяновська чітко й гучно чує голоси розстріляних, закатованих, спалених". Сергій Жадан називає книгу "ретельно прописаним щоденником наближення смерті, описом процесу її проникнення в життя, описом того, як смерть роз’їдає дійсність, заповнює її собою, витісняє з неї все інше". "Українська література збагатилася на одну надзвичайно гуманістичну книжку, на книжку тієї болючої тематики, якій наші письменники дотепер приділили не так і багато уваги", - коментує успіх "Бабиного Яру" Олег Коцарев. Але найкраще про себе говорять власне вірші Кіяновської:

"я виживу і стану просто татом

таким як мій або як тато раї

у мене буде пряників багато

я буду татом тато не вмирає

у мене будуть діти я і йоня

і буде два чи три автомобілі

і буде шрам великий на долоні

і голубник і навіть миші білі

і буде мама ніжна і ласкава

із ніжними і теплими руками

я виживу бо я не маю права

померти тут в цій ямі сам без мами"

Читайте також: "Теплі" книжки до Різдва та Нового року

"Підземна залізниця" Колсон Вайтхед

Фото: Instagram mirage.delavie

У квітні Колсон Вайтхед отримав за цей роман Пулітцерівську премію-2017, а вже в травні книга українською мовою від видавництва BookChef з'явилася на поличках книгарень - значно раніше за свій російський аналог.

Під землею Південної Америки за часів Громадянської війни проходила залізниця, яка вела на територію демократичних північних штатів. Ця дорога давала надії на нове життя всім темношкірим, які страждали на плантаціях. Одного разу дізнавшись про цю підземну залізницю, молода рабиня Кора вирішує втекти. Але досягнувши мети вона розуміє, що щоб досягти бажаної свободи, недостатньо змінити штат...

Читайте також: Читаємо "пулітцерівські" книжки українською. Добірка для допитливих

"Артеміда" Енді Вейр

Фото: Instagram katemolochko

Раніше українські книгомани могли тільки мріяти про можливість прочитати книжку одночасно зі всім світом. І ось, нова книжка всесвітньовідомого автора роману-бестселера "Марсіянин" Енді Вейра вийшла у світ одночасно із українським виданням цієї книги у перекладі Дмитра Кушніра. А в грудні читачі зі всього світу обрали на goodreads "Артеміду" найкращою книгою 2017 року у жанрі "наукова фантастика".

Джаз Башара — злочинниця. Принаймні, певною мірою. Життя на Артеміді — першому місті на Місяці — легке лише для туристів і мільярдерів-диваків. Тож епізодичну контрабанду безневинних товарів можна не брати до уваги, чи не так? А надто коли тобі треба повернути борг, а зарплатні носія ледь вистачає на оренду житла… Усе змінюється, коли у Джаз з’являється можливість скоїти ідеальний злочин. Відмовитися важко: їй пропонують за це гарні гроші. Дівчині доводиться здійснити неможливе, але проблеми тільки починаються. З’ясовується, що вона втрутилася у змову, мета якої — встановити контроль над усією Артемідою. І тепер її єдина надія на порятунок — ризикнути ще більше, аніж першого разу.

Читайте також: Осіння добірка для читання під ковдрою

"Комікси DC"

Супергерої всесвіту DC вперше вийшли в українському перекладі. Усього цього року було видано десять культових коміксів і одна книжка в колекційній обкладинці – під вихід супергеройського фільму "Ліга справедливості".  

"Українські жінки у горнилі модернізації" під ред. Оксани Кись

Фото: Instagram viki_ray

Американський словник англійської мови Merriam-Webster обрав словом 2017 року "фемінізм". Та й в українській літературі цього року нарешті заговорили про жінок: дослідниці-історики, які спеціалізуються на вивченні минулого українських жінок, розкривають різні сторони процесів модернізації, під впливом яких українки ставали такими, якими є тепер. 

Де були і що робили жінки у вирішальні моменти історії України? Як поводилися під час примусової колективізації? Як переживали нацистських окупантів? Чи боролися з радянською владою у національному підпіллі? Як здолали Голодомор? Що для них означало "бути жінкою" у ті часи? Війна спонукала українок відчути себе громадянками, взявши до рук зброю, стати пліч-о-пліч з чоловіками у боротьбі за нове життя. Але ролі жінок того часу виходили далеко за рамки шаблонного набору "жертва, героїня або зрадниця".

Найкраща книжка 24-го Форуму Видавців у номінації "Історія".

Читайте також: Форум видавців: "полюємо" на нон-фікшн

 "(Не)історичні миті" Володимир В’ятрович

Фото: Олена Павлова

Це розповіді не про знайомі з підручників події минулого. Тут ідеться про ті, які можна назвати митями фокусування історії, коли в одній хвилині відбивається життя всього покоління.(Не)історичні миті, які лягли в основу цієї книжки, вихоплено з останнього століття української історії: потяг, що везе київських студентів під станцію Крути; хлопчик в українському селі, який вмирає від голоду 1933-го; останні бійці УПА в останній криївці; радянський концтабір, де гине поет, але лишаються жити його вірші…

Автор доводить свої оповіді до сьогодення — Майдану 2014-го й російсько-української війни. 38 нарисів-миттєвостей — маленьких уламків мозаїки, що вкупі творять велике полотно історії з яскравими й похмурими кольорами, тонами та напівтонами.

"Війна з Росією" Річард Ширрефф

Фото: "Друг Читача"

У книжці описано вірогідний сценарій Третьої світової війни, викладений у формі трилера. Автор книги - досвідчений британський генерал, який протягом семи років обіймав вищі командні посади в НАТО, тож не без підстав може стверджувати, що російський президент швидше за все не зупиниться на анексії Криму та війні на Сході України, а піде далі, зокрема у країни Балтії. Саме на цьому побудовано сюжет: недооцінивши ризики і припустившись низки політичних промахів, НАТО і Захід наражаються на катастрофічну війну з Росією.

Загалом у книзі кілька сюжетних ліній і місць, де відбуваються події. Це і Україна з кількома загарбаними територіями, і Латвія, на яку здійснено військовий напад, і Росія, президент якої розробляє завойовницькі плани зі своїми підлеглими, і штаб-квартира НАТО в Брюселі, де високопосадовці вирішують, як діяти далі, аби уникнути ядерної війни з Кремлем. Події розгортаються дуже стрімко: читач то слідкує за повітряним боєм і морською баталією, то пробирається лісними хащами разом із командою британського спецназівця і знайомиться з латиськими Лісовими братами, то слідкує за виступами послів різних країн на нараді з приводу застосування Статті 5 про колективну безпеку.

Сюжет і більшість персонажів цього захопливого трилера вигадані, проте деякі герої є прототипами реальних осіб. Події розгортаються весною та влітку 2017 року.

Президент Петро Порошенко придбав собі цю книгу на "Книжковому Арсеналі". 

Читайте також: 25 книг нобелівських лауреатів українською: добірка для допитливих

"Чорний лебідь. Про (не)ймовірне у реальному житті" Насім Талеб

Фото: Instagram bibliophil_community

"Чорний лебідь. Про (не)ймовірне у реальному житті" — бестселер New York Times і входить до 12 найвпливовіших книжок, написаних після Другої світової війни, за версією Sunday Times.

"Чорний лебідь" — це пристрасний, іронічний і глибокий екскурс у філософію, математику й епістемологію ймовірності. Усі непередбачувані події Насім Талеб називає Чорними лебедями. Він уважає, що саме вони дають поштовх як історії людства загалом, так і життю кожного з нас. Фінансовий гуру й філософ переконаний, що аби досягти успіху, треба знати, як приручити Чорних лебедів. Талебу вдалося продемонструвати свою теорію на практиці: під час фінансової кризи 2008 року компанія, на яку він працював, заробила (а не втратила) півмільярда доларів.

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства

Добірку підготувала Оксана Ускова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-