Суди за скіфське золото можуть тривати роками – Мінкульт

Суди за скіфське золото можуть тривати роками – Мінкульт

Укрінформ
Росія всіляко затягує судовий процес щодо повернення в Україну виставки скіфського золота, частина експонатів якої досі залишається в Амстердамі.

Про це нагадала перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова під час міжнародної конференції "Культурні відносини України та ЄС: перші досягнення", яка проходила за участю представників ЄС та зарубіжних культурних інституцій.

“Виставка складалася з експонатів кількох київських і кримських музеїв. І ті з них, що належали кримським, і досі там через те, що РФ діє через своїх захисників - консультантів голландських адвокатів - і не хоче повернення цих артефактів в Україну, наполягаючи, що вони належать народу Криму. Процес затягується на роки. І ми розуміємо, що всупереч міжнародним конвенціям і міжнародному праву, відповідно до яких ці скарби мали бути одразу повернені до Києва, бо Крим окупований, цей процес тягнеться як публічна інквізиція і є спробою присвоїти нашу культурну спадщину", - заявила Джапарова.

Як зазначила в коментарі Укрінформу перший заступник міністра культури Світлана Фоменко, поверненням скіфського золота, що триває вже більше двох років, опікуються Мін'юст, МЗС та Мінкультури. У грудні минулого року на судовому засіданні в Амстердамі справу було вирішено на користь України, але “кримські музеї” подали апеляцію, яка майже рік розглядається в судовій інстанції вже вищого рівня в Нідерландах.

Читайте також: "Депортували" скіфів до Сибіру: РФ привезла до Лондона вкрадену історію

“У нас дуже сильна позиція. Ми готуємося до апеляційного позову, щоб знову відповідати на закиди кримських музеїв”, - сказала Фоменко.

Водночас вона уточнила, що такі справи розглядаються дуже довго і це нормальна міжнародна практика.

“Ми очікуємо на друге слухання. І я не виключаю, що росіяни будуть вливати гроші для того, щоб довести справу до найвищої, третьої судової інстанції Королівства Нідерландів. Тобто це може тривати ще кілька років. Звичайно, ми розуміємо, що основна позиція позивачів - це затягування часу”, - зазначила перший заступник міністра культури.

Фоменко також уточнила, що позивачі - це “вже тепер російські музеї по суті, бо там змінили керівництво, директори отримали російські паспорти, і вони намагаються українські культурні цінності передати РФ, тобто викрасти в українського народу”.

Як відомо, у лютому 2014 року колекція скіфського золота була вивезена в Амстердам для участі у виставці "Крим: золото і таємниці Чорного моря" в Музеї Пірсона. У ній були представлені експонати з колекцій п'яти музеїв: одного київського та чотирьох кримських.

Після завершення виставки нідерландська сторона відмовилася повертати експонати у кримські музеї, мотивуючи це тим, що їх надала держава Україна. Музей вирішив, що до рішення суду не буде передавати скіфське золото ні Києву, ні Криму.

Окружний суд Амстердама 14 грудня 2016 року ухвалив рішення, що експонати виставки "Крим: скарби і таємниці Чорного моря" мають бути повернені Україні, а не кримським музеям.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-