"Артдокфест" відкривається у Москві фільмом про Сенцова

Укрінформ
У середу, 6 грудня, в Москві стрічкою Аскольда Курова "Процес" про справу українського режисера Олега Сенцова відкривається кінофестиваль "Артдокфест".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Показ "Процесу" на відкритті "Артдокфесту" в Москві - російська прем'єра картини, яку вже встигли показати у багатьох країнах. Світова прем'єра відбулася ще у лютому 2017 року на найбільшому кінофестивалі Берлінале, ставши там однією з ключових подій.

Сьогодні ж у Москві на ще одному відкритті фестивалю (проводиться на випадок, якщо будуть ексцеси на "Процесі") глядачі побачать картину "Андрій Звягінцев. Режисер" про зйомки останнього фільму знаменитого режисера "Нелюбов".

Поза конкурсом на фестивалі покажуть фільм "Війна заради миру" Євгенія Титаренка про учасників АТО. Віце-спікер Держдуми РФ Петро Толстой направив до Мінкультури і генпрокуратури РФ заяву з проханням перевірити картину на відповідність російському законодавству. У результаті стрічку "Війна заради миру" покажуть на екстериторіальному просторі - у Чеському центрі при Посольстві в Москві (Czech Center Moscow).

Темі відродження інтересу до сталінізму присвячено кілька робіт, що демонструються на "Артдокфесті": "Стіна", "При Сталіні такого не було" та ін.

"Артдокфест" - фестиваль документального кіно, який вважається найбільшим у РФ за кількістю фільмів, сеансів та обсягами ділової програми. У Росії він пройде в 11 раз. Майданчики будуть відразу в трьох містах. Окрім Москви, це ще Петербург і Єкатеринбург. Фестиваль завершує роботу наступного вівторка. У вересні-жовтні проходить зарубіжний варіант "Артдокфест" - у Ризі.

Читайте також: В Анкарі показали фільм "Процес" про Сенцова та інших політв'язнів Кремля

Керівник фестивалю - знаменитий режисер-документаліст Віталій Манський, родом зі Львова. Став російським режисером. Після початку війни у 2014 році переїхав на постійне місце проживання і роботи до Риги. Зняв документальний фільм "Рідні" про свою сім'ю на фоні зростаючої агресії. Прем'єра документального фільму "Рідні" відбулася у рамках Міжнародного кінофестивалю в Карлових Варах у 2016 році. Потім фільм побував на міжнародних кінофестивалях у Канаді, Латвії, Естонії, Голландії, Німеччині, Великій Британії, Бразилії. В Україні прем'єра пройшла 2 лютого 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-