Docudays UA покаже три фільми у столичному PinchukArtCentre

Docudays UA покаже три фільми у столичному PinchukArtCentre

Укрінформ
Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA протягом грудня показуватиме спеціальну кінопрограму "Обережно: крихке?" в столичному PinchukArtCentre. 

Про це повідомляє прес-служба кінофестивалю. 

 "Добірка "Обережно: крихке?" – це насамперед спроба намацати вразливість виставки "Крихкий стан", представленої в PinchukArtCentre, яка, здавалося б, сама рефлексує над різними визначеннями цього поняття. У добірці ексцентричні "ван гоги", каплеподібні організми та морські мисливиці. Про три особливі стрічки програми розповідають програмні координаторки фестивалю Оля Бірзул, Вікторія Лещенко та Дар'я Бассель", - ідеться в повідомленні. 

Показ фільму "Китайські ван гоги" (режисери Юй Хайбо та Юй Тянкі) відбудеться 12 грудня о 19:00.

 Фільм цікавий не лише як ексцентричний стик реалій китайських робітників 21-го століття та нідерландського маестро 19-го століття. Ця картина – іронічне свідчення пастки, у якій опинилася актуальна елітарна арт-сцена, де тендітна риторика б'ється об берег капіталізму. Поки її носії та головні фігури продають свої роботи на аукціоні Sotheby's за сотні мільйонів доларів, праця «безликих» художників постколоніального світу оцінюється європейськими замовниками куди скромніше.

У цьому злободенному документі Юй Хайбо і Юй Тянкі Кікі та відомих проектах представленого на виставці китайського художника Ай Вейвея нарешті свої обличчя віднаходить китайські роботяги, які зважилися на відважний стрибок – у нідерландський Ермітаж. Наївна любов до великого завмирає в подиві. Тут, на жвавих вуличках амстердамських галерей, шанується лише одне мистецтво – вміння вигідно продати.

Стрічку "Ама-Сан" (режисерка Клаудія Варежао) покажуть 19 грудня о 19:00. Вона - про незвичайну для європейського ока повсякденність трьох японських ам, представниць трьох різних поколінь. Мацумі, Маюмі та Масумі разом пірнають ось уже понад тридцять років, забезпечуючи основний дохід і підтримку своїм сім'ям. Промовистим "збігом" є також присутність на виставці всього однієї жінки-художниці. Фільм ставить у неприємне положення поняття "традиційна роль жінки в суспільстві", контрастуючи з роботою "Генератор" Марини Абрамович, сфокусованої на тілесності.

Читайте також: Держкіно запускає виробництво українсько-польського фільму "Панорама"

На "Повзучий сад" (режисери Тім Гребгем та Джаспер Шарп) глядачів запрошують 26 грудня о 19:00. Повзучі слизовики сьогодні входять в моду по всьому світу. Ним зачаровуються художники, дизайнери, філософи й антропологи, сенсаційні відкриття у сфері мікології захоплюють масову свідомість, а мікологи стають зірками TEDа та аналогічних популістських майданчиків. Поки відомі вчені впевнено заявляють, що саме це царство врятує планету від екологічної катастрофи, мас-медіа б'є на сполох: слизовики занапастять нашу цивілізацію. Найцікавіше, що ще три роки тому теорії, озвучені в цьому артистичному наукполі, належали, радше, до світу наукової фантастики й невгамовних експериментаторів на зразок Джима О'Рурка із Sonic Youth, який написав саундтрек для "Повзучого саду". З огляду на результати останніх досліджень слизовиків, людина, як і раніше, залишається вкрай незахищеною перед своїм уявленням про природу. Про що, зокрема, розмірковує у своїй роботі й Дем’єн Хьорст "Сьогодні є, завтра немає".

Вхід на всі події – вільний.

Фото: docudays.org.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-