Фестиваль про Україну в Парижі завершили дебатами про долю Сенцова і Сущенка

Фестиваль про Україну в Парижі завершили дебатами про долю Сенцова і Сущенка

Фото
Укрінформ
Фестиваль «Вікенд на Сході» у Парижі, присвячений Україні, закінчився пізно ввечері в понеділок дебатами за участю представників інтелігенції Франції та України про долю бранців Кремля.

Захід відбувся у одному з найстаріших кінотеатрів Парижа – «Одеоні», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Під час дебатів було однозначно засуджено дії Росії, дії Путіна показана їхня антидемократична сутність і дуже тепло говорили всі і про Олега Сенцова, і про Романа Сущенка, тобто це була не просто формальна дискусія, а відчувалося, що в людей, тих, хто виступав від України: і Курков, і Єрмоленко, і французи: Єльчанінов, Гупіль, боліло за Сенцова, боліло за Сущенка, боліло за демократію, за свободу слова. Виступ французького дипломата - Посла з питань прав людини також свідчив про підтримку Францією і Олега Сенцова, і підтримку вимог звільнити всіх політичних в’язнів, всіх українських бранців, які утримуються в Росії», - поділився враженнями з Укрінформом Надзвичайний та Повноважний Посол України у Франції Олег Шамшур.

Читайте також: У Парижі стартував фестиваль, присвячений Україні

За оцінкою голови українського диппредставництва у Франції, ця заключна подія «Вікенду на Сході», була найбільш успішною культурною акцією, не лише в рамках фестивалю, а й за останній час.

«Це була презентація культури, яка має великі традиції, але головне, що показала саме молодих і не дуже, талановитих митців, які розмовляють зрозумілою для французького інтелектуала, глядача, читача мовою, і показала, як сьогодні до речі було сказано, що дійсно український патріотизм – це шлях до Європи, до демократичних цінностей. Як на мене, це важлива констатація, яка була лейтмотивом всього того, що ми робили, організовуючи цей фестиваль», - наголосив Шамшур.

Читайте також: Фільм про Сенцова отримав нагороду на кінофестивалі в Угорщині

Особливу увагу, дипломат звернув на те, що дебати та заходи фестивалю збирали повні зали та були цікаві французам, які склали левову частку глядачів та відвідувачів.

«Враження дуже сильне. Ми, чесно кажучи, коли планували цю останню подію трохи боялися, що буде недостатньо присутніх, тому що тема, скажімо, не стільки приваблива для пересічного глядача, як спектакль, музика, образотворче мистецтво, але дійсно дуже було приємно, що був повний зал», - додав Олег Шамшур.

За його словами важливим є те, що в раках фестивалю «Вікенд на Сході» вдалося «показати французам правду і те цікаве, що є в Україні».

У дебатах брали участь український письменник Андрій Курков, французький режисер і політичний активіст Ромен Гупіль, філософ, головний редактор журналу “Philosophie magazine” Мішель Єльчанінов, філософ, журналіст та професор університету Володимир Єрмоленко. Перед присутніми виступив Посол з прав людини Міністерство закордонних справ Франції Франсуа Крокет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-