Український культурний фонд

Український культурний фонд "поселиться" у Мистецькому Арсеналі

Укрінформ
Перших 4-х членів Наглядової ради Українського культурного фонду, який має розпочати свою діяльність з 1 січня 2018 року, вже обрали шляхом проведення рейтингового інтернет-голосування. 

Другу "четвірку" назвуть до кінця листопада, повідомив міністр культури України Євген Нищук на прес-конференції в Укрінформі у вівторок. 

"Наглядова рада має включати вісім членів, двох з яких мають бути представлені Міністерством культури, двох - Президентом України, двох - від громадських культурних інституцій, двох - від закладів культури. Чотири персони, які мають бути представлені від громадськості і від закладів культури, за законом мали обиратися шляхом інтернет-голосування. Щоб забезпечити довіру і прозорість інтернет-голосування, Мінкультури у червні підписало меморандум з ГО "Електронна демократія". Цю велику роботу успішно виконано", - поінформував Нищук. 

Він зазначив, що міністерство проводило процедуру інтернет-голосування протягом 2-х тижнів - з 13 по 27 жовтня. За його результатами, 97% уповноважених осіб використали своє право віддати голос за обрану кандидатуру. 

"На підставі результатів рейтингового інтернет-голосування за кандидатів до складу Наглядової ради Українського культурного фонду обраними вважаються: від закладів культури - директор-художній керівник Київської академічної майстерні театрального мистецтва "Сузір'я" Олексій Кужельний (17 голосів) та гендиректор Національної бібліотеки для дітей Алла Гордієнко (11 голосів); від громадських об'єднань - ректор Київської муніципальної академії естрадного та циркового мистецтва Владислав Корнієнко (16 голосів) та представник медіа-спільноти, один з авторів закону про підтримку кінематографії Сергій Сьомкін (12 голосів). Це дуже достойні кандидати. Нам приємно, що саме таку більшість отримали ті люди, яких добре знає галузь", - наголосив міністр культури. 

Нищук нагадав, що Наглядова рада має бути сформована до кінця року, а також до 1 січня має бути підготовлене приміщення для Українського культурного фонду. 

"До кінця листопада вже буде відома наступна "четвірка" Наглядової ради - від Міністерства культури і Адміністрації Президента. І вже "вісімка" повинна представити на мій розгляд три кандидатури на голову Наглядової ради. Після чого буде проведений короткотерміновий невеличкий конкурс на посаду виконавчого директора, який не матиме права голосу, а буде вести суто технічну, юридичну роботу", - повідомив міністр, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу. 

Він також уточнив, що двох своїх представників Мінкультури обере шляхом консультацій, і це не будуть чиновники зі структури міністерства. 

"Це може бути представник музейної справи чи культурний менеджер, який вже має певний авторитет і в інших регіонах, а не тільки в центрі. Важливо, щоб була довіра до Наглядової ради, а отже, до новоствореного Культурного фонду", - зазначив Нищук. 

Міністр також повідомив, що вже визначились із приміщенням для фонду. 

Читайте також: Мінкультури запустило конкурс на проект Меморіалу Героям Небесної Сотні

"Це одне з приміщень, які розташовані на території Мистецького Арсеналу. Воно потребує ремонту і підготовки. Але там достатньо місця, щоб проводити презентації, щоб збиралась Наглядова рада, а також експертні ради, яких згодом за напрямками обиратиме Наглядова рада і які будуть відповідати за відбір тих чи інших проектів", - сказав він. 

Нищук також зазначив, що в бюджеті наступного року, який поданий урядом України, передбачено 200 млн грн на діяльність Українського культурного фонду. А також підкреслив, що створення Культурного фонду - "це подія для мистецької, культурної спільноти, тому що фонд має на меті підтримку всіх мистецьких, культурних проектів різних напрямків - як державного, так і недержавного сектора, причому зовсім з іншим бюджетом - як державним, так і можливістю отримання недержавних коштів через прозорий експерт-відбір тих чи інших проектів".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-