Українські бійці у стилі манга: японська художниця відкрила виставку в Укрінформі

Українські бійці у стилі манга: японська художниця відкрила виставку в Укрінформі

Фото, відео
Укрінформ
Молода художниця з Японії, яка кілька років присвятила створенню картин із зображенням українських військових, відкрила в суботу виставку в Києві. 

Саме її зворушливі твори, розповсюджені в інтернеті, стали приводом запросити пані Нацуме в Україну, розповів міністр інформаційної політики Юрій Стець під час урочистого відкриття експозиції  в ART-HUB Укрінформу.

"2017 рік оголошений Роком Японії в Україні,  МІП робить чимало різних програм спільно з Посольством Японії. Тож у пошуках іще чогось цікавого ми через інтернет випадково натрапили на цю художницю і вирішили запросити її до України. Вона ніколи не була в Україні і взагалі не була за межами Японії. Відстань від Японії до України велика, і ми сумнівалися, чи вона приїде. А вона приїхала, незважаючи на те, що у вас війна, щоб побачити все на власні очі. Мені приємно, що такими, як на цих картинах, бачать українців у Японії, що художниця їх змалювала з великою любов'ю до нашої країни", - підкреслив Юрій Стець.

Як виявилось, ця виставка в Україні - також перша для Нацуме. І міністр інформаційної політики пообіцяв посприяти в організації ще однієї її експозиції. "Ми звернемось до МЗС, щоб зробити виставку в Представництві України в Японії, щоб там Україну побачили очима японської художниці", - сказав міністр.

Він також зазначив, що МІП видасть буклет з ілюстраціями картин Нацуме з метою подарувати їх нашим військовим, і подарував художниці українську вишиванку.

Українські бійці у стилі манга: японська художниця відкрила виставку в Укрінформі/Фото: Павло Багмут

Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Шігекі Сумі розповів, що у нього на батьківщині мистецтво ілюстрації в стилі Манга добре знане.

"Я дуже радий, що сьогодні ми можемо проводити тут виставку Нацуме, і тішуся тим, що така дуже молода художниця з Японії приїхала до України. Це чудово, що вона змалювала  Україну і українців і що її твори позитивно вразили їх", - підкреслив Шігекі Сумі.

Посол висловив сподівання, що твори Нацуме підніматимуть настрій солдатів, які воюють на Сході і що багато українців через них дізнаються про мистецтво японської ілюстрації.

"Те, що приїхала пані Нацуме, те, що саме Міністерство інформаційної політики її відкрило і запросило, нас дуже тішить. Це важливо, що культура стає справою всіх", - сказала перший заступник міністра культури Світлана Фоменко.

Вона привітала присутніх, серед яких було багато військових, з Днем захисника України.

"В цей час, коли дуже багато пропаганди, дуже багато проти нас говорять і спекулюють образом нашого захисника, ми можемо побачити, як в далекій Японії бачать нас -  наших солдатів, наших людей, нашу молодь. Я дуже дякую пані Нацуме за те, що вона це робить", - підкреслила Світлана Фоменко.

Сама художниця розповіла, що почала захоплюватися військовою тематикою ще з 2013 року, переглядала в інтернеті різні зображення і серед них натрапила на зображення українських військових. "Вони мені дуже сподобалися і я стала троху цікавитися, збирати інформацію, малювати. На сьогодні маю цю виставку. Вишиванки теж побачила в інтернеті, зрозуміла, що вони різні і їх візерунок залежить від регіону", - сказала Нацуме. 

А державний секретар МІП Артем Біденко поінформував присутніх, що художниця приїхала до нас на кілька днів - щоб відкрити для себе Україну і відкрити для нас виставку, яка триватиме кілька тижнів, що Нацуме побувала в одній із збройних частин, зустрічалася з нашими військовими, які захищають Україну, відвідала виставку військової техніки."Ми справді плануємо зробити з цих картин красивий подарунковий альбом для наших бійців", - додав він.

Читайте також: Бульвар-музей Марії Примаченко отримав перший експонат

Після церемонії відкриття її учасники поспілкувалися з численними відвідувачами виставки - військовими ЗСУ, курсантами, представниками Нацгвардії і просто тими, хто завітав в Укрінформ, бо їм цікава японська культура.  А після спілкування гостей і відвідувачів з нагоди свята частували традиційними українськими варениками.

Організатор виставки - Міністерство інформаційної політики України. Співорганізатори -  Міністерство культури України та Посольство Японії в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-