На відкритті Днів українського кіно в Ризі підтримали Сенцова

На відкритті Днів українського кіно в Ризі підтримали Сенцова

Фото, відео
Укрінформ
В столиці Латвії відкрилися Дні українського кіно (13-15 жовтня), на представлення яких приїхали українські кінематографісти. В перший день фестивалю було оголошено заяву про підтримку українського політв’язня в РФ режисера Олега Сенцова.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Зараз ми починаємо перегляд різноманітного українського кіно. Але в цей час треба пригадати українського кінорежисера Олега Сенцова, ув’язненого в Росії. Абсурдний вирок йому – взірець правосуддя в тій країні. Талановитий режисер має бути звільнений, щоб він міг займатися своєю справою – кінематографом», - сказала тимчасова повірена в справах України в Латвії Аліса Подоляк.

На відкритті Днів українського кіно в Ризі підтримали Сенцова

До того на круглому столі латвійських і українських кінематографістів відбулося колективне фотографування з листами #FreeSentsov. Під час цієї зустрічі, в якій також взяли участь зацікавлені представники громадськості, української діаспори, обговорювалися різні питання кіновиробництва. 

Голова Державної агенції України з питань кіно Пилип Іллєнко розказав присутнім про сучасний стан кіносправ в Україні та про перспективи розвитку вітчизняного кінематографу. Серед місцевих відомих діячів кіно в круглому столі брали участь Яніс Стрейч (режисер фільму «Театр»), документаліст Віталій Манський, який нещодавно переїхав з Москви до Риги, та інші.

Читайте також: Дні українського кіно вперше пройдуть у Ризі

Фестиваль відкрився в історичному ризькому кінотеатрі Splendid Palace. Першим був показаний кращий український документальний фільм цього року «Головна роль» Сергія Буковського. Спеціально для цього представлення режиссер приїхав до Риги. Картина про його матір – відому актрису Ніну Антонова (найвідоміша роль - в першому телесеріалі «Варчина земля», 1969). Потім Пилип Іллєнко представив українську кінокласику, картину його батька Юрія Іллєнка «Білий птах з чорною ознакою», картину, в якій попри цензуру показані воїни УПА (Орест – перша роль Богдана Ступки).

В суботу глядачі побачать фільм Яніса Стрейча 1985 року, який він знімав в Україні «Побачення на Чумацькому Шляху». А також «Вагрич та чорний квадрат» Андрія Загданського.

Проект Дні українського кіно в Ризі організовано у співпраці установ двох країн - Ризької Думи, Державного агентства України з питань кіно та комунального підприємства «Київкінофільм» за підтримки Міністерства закордонних справ України, громадських організацій, в тому числі Об’єднання українських товариств Латвії. Проведення подібного заходу сприятиме поглибленню добросусідських відносин між Україною і Латвією та дозволить налагодити співпрацю між культурними установами Києва і Риги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-