Сільському музею з картинами Пікассо й Малевича повернули будівлю

Сільському музею з картинами Пікассо й Малевича повернули будівлю

Укрінформ
Будівля історико-краєзнавчого музею в Пархомівці Краснокутського району Харківської області - єдиного сільського музею на сході країни, де зберігаються, у тому числі, роботи Пікассо і Малевича - передана місцевій громаді.

Про це повідомляє Харківська обласна державна адміністрація.

"Сам факт - історична подія, адже будівля могла бути продана, і унікальний Пархомівський музей залишився б без місця. Проте за наполяганням громадськості і за підтримки влади власник будівлі - Перший український міжнародний банк (ПУМБ) - викупив його з торгів в ході процедури банкрутства одного зі своїх боржників і в якості благодійного внеску передав на баланс обласної комунальної установи "Харківський художній музей", - зазначила на церемонії передачі документів на право власності голова Харківської ОДА Юлія Світлична.

За її словами, тепер жителі Харківщини і усієї України можуть насолоджуватися світовими шедеврами в стінах цього музею: "Ми продовжимо розвивати Краснокутський район. Цього року тут вже проведено фестиваль "Перлини Слобожанщини", який відвідали майже 7000 туристів. Цей красивий край повинні побачити якомога більше людей".

Читайте також: У Мистецькому Арсеналі відкрився фестиваль молодих художників

Як повідомляв раніше Укрінформ, в травні 2017 року Світлична під час робочої поїздки в Краснокутський район пообіцяла повернути громаді будівлю Пархомівського музею, яка з 2011 року була у заставі у одного з банків.

У 1955 році за ініціативою учителя історії Опанаса Луньова в Пархомівці створено художній музей, куди спершу передано півсотні робіт харківських художників. Пізніше кращі музеї СРСР передали сюди частину експонатів зі своїх фондів. Нині колекція музею налічує більше 7 тисяч експонатів. Серед них - оригінали робіт Пікассо, Малевича, Реріха, Васнєцова, Шишкіна, Піранезі, Шевченка, Дерегуса...

У 1987 році Пархомівський музей ім. Луньова отримав статус відділу Харківського художнього музею.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-