За романом українського письменника про КДБ зняли фільм

За романом українського письменника про КДБ зняли фільм

Укрінформ
В Івано-Франківську у кінотеатрі «Люм’єр» презентували короткометражний фільм «70-ті», знятий за мотивами роману Степана Процюка «Травам не можна помирати». У п'ятницю, 15 вересня, книгу презентують на Форумі видавців у Львові.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Будь-яка популяризація іншими засобами мистецтва літературних творів – корисна, бо є люди, які не читають книг. Театр, кіно, картини якимось чином це візуалізують. Коли полковник Дурбачов, герой мого роману, б’є в обличчя допитуваного, то одна справа про це читати в книжці, а інша – подивитись на екрані. Це інакше сприймається. У 70-ті люди жили своїм життям. Я намагався показати, що багато хто й не уявляв, що робилося. Це було не життя, а існування міщанина-обивателя, якому було байдуже, що вмирає його мова... Завтра роман «Травам не можна помирати» я презентую на Форумі видавців у Львові», - повідомив Процюк.

За словами режисера короткометражки Тараса Бенюка, ініціатором фільму був автор першоджерела. Над фільмом працювала творча група місцевого «Нового театру». Стрічку вдалося створити за сприяння Івано-Франківської місцевої влади та мера міста Руслана Марцінківа. Знімали фільм у приміщенні редакції газети «Галичина», на вулиці Січових Стрільців в Івано-Франківську. Раніше там знаходився КДБ, тому у підвалах, стверджують актори, «залишились обідрані стіни і та атмосфера, яка ніби давила на них», що допомогло їм перейнятися цією темою.

Читайте також: Держкіно майже вдвічі збільшує фінансування кінофестивалю «Молодість».

Степан Васильович Процюк - сучасний український письменник, лауреат багатьох національних літературних премій, автор книг для дітей та підлітків. Письменник народився в сім’ї політв’язня. Серед його творів: роман «Інфекція», «Тотем», «Чорне яблуко», «Степан Процюк про Василя Стефаника, Карла-Густава Юнга, Володимира Винниченка, Архипа Тесленка, Ніку Турбіну» та інші. У 2015 році Степан Процюк отримав літературну відзнаку «Золотий письменник України». Її вручають авторам, які пишуть українською та чиї романи вийшли сукупним накладом понад 100 тисяч примірників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-