Національний художній музей до Дня Незалежності переосмислив

Національний художній музей до Дня Незалежності переосмислив "Енеїду"

Укрінформ
Масштабний і унікальний проект-виставка «Енеїда» до 26-річниці Дня Незалежності України представляє цього року Національний художній музей України.

Як розповів у вівторок на прес-конференції в Укрінформі один з кураторів проекту Павло Гудімов, цей проект покликаний по-новому оцінити і перечитати класичний твір української літератури, видатну поему Івана Котляревського, яка отримала статус «першої пам’ятки українського писемництва", і стала одним із символів ідентичності українського народу.

"Ідентичність - це культура, і наша мета - показати у візуальному вимірі, як вона трансформувалася з 19 по кінець 20 століття, і була присвячена, звісно, проекту «Енеїда». Наш проект - це візуальна історія легендарної поеми", –  розповів Гудімов.

За його словами, проект "Енеїда" - це 200 визначних артефактів, які стосуються візуальних образів поеми Котляревського, зібрані з 11 музеїв України. Серед них - різноманітні ілюстрації персонажів "Енеїди" різних авторів, серед яких Мирон Левицький, Олександр Данченко, Олександр Довгаль, Георгій Нарбут,  живопис, графіка, театральні афіші, мультиплікація, фото- і відеоматеріали, книжкові видання та інші атрибути, пов'язані з образами легендарної поеми. 50 відсотків цих артефактів буде вперше показано глядачеві.

 В рамках проекту, який триватиме з 24 серпня до 29 жовтня, крім виставки унікальних робіт, у Національному художньому музеї України паралельно буде проведено низку різноманітних культурно-мистецьких заходів. Серед них - кураторські екскурсії, дитячі майстер-класи, зустрічі і "круглі столи" зі знавцями і творцями образів "Енеїди", а також гастрономічні майтер-класи.  

Читайте також: Енеїда та кіно за Кокотюхою - Київ анонсував заходи на День Незалежності

За словами іншого куратора проекту Поліни Ліміної, проект "Енеїда" - це як розробка своєрідного посібника з історії модерного українського мистецтва,  майданчик різних стилів і форматів ілюстрування поеми Котляревського, а також переосмислення багатства української історії і визначення української національної ідентичності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-