"Дорога на Схід": в Ізюмі пройде фестиваль руйнування стереотипів

Укрінформ
Музично-літературний фестиваль "Дорога на Схід" відбудеться 18-19 серпня і збере близько 20 гуртів та письменників, переважно – з Донбасу та Слобожанщини.

Хедлайнерами першого дня стануть "Лінія Маннергейма", спільний музичний проект Сергія Жадана, Олега Каданова та Євгена Турчинова, а також Юрій Андрухович. Він покаже виставу "Альберт, або Найвища форма страти", пише "УП.Життя".

Події цього дня відбуватимуться у селі Іванівка, що неподалік від Ізюма, на Фазенді "Виноград".

Другого дня в Ізюмі працюватимуть три сцени. На етнічній, що на Центральній площі міста, виступлять фольклорні колективи Слобожанщини і Донбасу.

"Це буде спроба подолати стереотипи, що склалися навколо традиційної культури та ідентичності Слобожанщини. Місцева культура була багатою та цікавою, однак першою постраждала від ранньої індустріалізації, Голодомору, війни тощо", – каже дослідниця фольклору регіону Світлана Коновалова.

Серед артистів, що виступлять на сцені, будуть як такі, що зберігають пісні з діда-прадіда, зазначає Коновалова, так і ті, що досліджують та реконструюють місцевий фольклор.

Зокрема, виступлять харків’яни "Муравський шлях" і "Фарби", "Яри" з Краснокутська,"Калинонька" із Лиману Зміївського району, "Заграйярочка" з Волновахи Донецької області та інші.

Із учасницями "Заграйярочки" Жадан познайомився після того, як виступав у Волоновасі разом із Мар’яною Садовською – українською співачкою, котра виконує world-music і гастролює світом.

Читайте також: Львівщина запрошує поласувати медом у замку

Тоді учасниці гурту розповіли про свій колектив, про невеликий місцевий етнографічний музей, а ще показали родинні фотоальбоми. На сімейних світлинах 1950-х років усі були вдягнені у вишиванки, що збереглися досі.

Крім того в ізюмському кінотеатрі "Спартак" працюватиме літературно-музична сцена, де виступатимуть переважно місцеві гурти. Наприклад, "Ізобарра Тор" зі Сватового, що на Луганщині, та "Смолова галерея" із донецького Слов’янська.

Третьою буде головна сцена над річкою. Там виступлять "Тартак", "The ВЙО", "ШАNА" та"Жадан і собаки".

Також під час фестивалю відбудеться відкриття муралу Джона Леннона на площі Джона Леннона.

Нагадаємо, перший фестиваль "Дорога на Схід" відбувся влітку 2016-го. Тоді місцем його проведення були Новопсков, Сватове та Старобільськ, що на Луганщині..

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-