Комітет з премії Івана Франка назвав лауреатів

Комітет з премії Івана Франка назвав лауреатів

Укрінформ
Комітет з премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності на своєму засіданні у вівторок визначив лауреатів премії за 2017 рік. 

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Лауреатами стали: Віктор Шпак за публікацію "Від стародубської різні до путінських "народних республік" (газета "Урядовий кур'єр", 26 липня 2014 р.) - в номінації "За кращу публікацію у друкованих ЗМІ"; Тарас Каляндрук за фільм "Віденські стежки Івана Франка. Подорож на захист честі" (Львівська регіональна дирекція ПАТ "НСТУ", 2016) - у номінації "За кращий твір у телевізійній сфері"; Тетяна Сергійчук за заключний випуск культурологічно-публіцистичної програми "Світоч" (Перший канал Українського радіо, 2016) - у номінації "За кращий твір у радіомовній сфері"; Наталія Тихолоз, Богдан Тихолоз за науково-просвітницький інтернет-проект "Франко: Наживо", що стартував 1 травня 2016 року та активно наповнюється і сьогодні, - у номінації "За кращу наукову роботу в інформаційній сфері".

Практично всі кандидатури і їхні роботи були проголосовані одноголосно, лише одна викликала суперечку і після обговорення все-таки була обрана більшістю голосів присутніх членів комітету (6 з 10).

При обговоренні робіт у номінації "За кращу публікацію у друкованих ЗМІ" заступник голови Комітету з премії імені Івана Франка, перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак висловив думку, що "в цій номінації немає достойної роботи".

"Ми би не мали присуджувати премію і визначати переможця. Я порівняв ці роботи із попередніми переможцями і мені здається, що якщо би ми пішли шляхом присудження премії, то ми би статус нашої премії значно понизили. Протилежна ситуація з іншими номінаціями. Там справді є дуже гарні і дуже достойні роботи", - сказав Червак.

Він, зокрема, зазначив, що серед усіх робіт на нього колосальне враження справив проект "Франко: Наживо".

"Цей проект реалізували молоді люди, студенти. Зробили вони це дуже професійно, з душею і з великим знанням Івана Франка. Якби не цей проект, я б, наприклад, ніколи не дізнався про останні роки Івана Франка, його хворобу, його взаємини з дружиною. І це притому, що я в свій час писав кандидатську про Франка", - підкреслив заступник голови Комітету премії.

Щодо номінації "За кращу публікацію у друкованих ЗМІ" члени Комітету погодилися, що роботи - "слабкуваті" і "не дотягують", але вирішили відзначити одну з них, яка помітна і актуальна.

"Це не просто історичне дослідження, але воно має конкретну проекцію на сьогоднішній день і допомагає краще зрозуміти, що відбувається сьогодні", - сказав, зокрема, член Комітету, радник генпродюсера філії ПАТ "НСТУ" "Центральна дирекція "Українське радіо" Анатолій Табаченко про публікацію Віктора Шпака "Від стародубської різні до путінських "народних республік".

Як зазначалося, цьогоріч на конкурс надійшло 17 робіт. У номінаціях "За кращу публікацію у друкованих ЗМІ" висунуто 7 робіт, "За кращий твір у телевізійній сфері" - 6 телепрограм, "За кращий твір у радіомовній сфері" - 1 радіотвір, "За кращу наукову роботу в інформаційній сфері" - 3 роботи.

Читайте також: Комітет із премії імені Франка оновив склад

Премія ім. Івана Франка заснована постановою Кабінету Міністрів за пропозицією Держкомтелерадіо і Національної спілки журналістів у 2003 роц і присуджується щорічно напередодні дня народження Івана Франка 27 серпня. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-