"Дорога на Схід": Жадан готує другий фестиваль сучасного мистецтва

Укрінформ
Другий фестиваль "Дорога на Схід", який збере чималу кількість письменників і музикантів,  відбудеться цьогоріч в Ізюмі 18-19 серпня.

Про це повідомив на брифінгу в Києві письменник і громадський діяч Сергій Жадан. 

"Фестиваль "Дорога на Схід", який ми проводимо вдруге, буде справді потужна культурна ініціатива, що триватиме 18-19 серпня, основний день 19 серпня, на Спаса. Ми розраховуємо зібрати до 10 тисяч глядачів: і місцевих, і гостей з Донбасу, і харків'ян, і киян", - сказав Жадан.  

Він зазначив, що минулорічний фестиваль був мандрівний, в трьох містах Луганщини - це Сватове, Старобільськ, Новопсков. Цього року увага впала на місто Ізюм, старе козацьке місто на кордоні Слобожанщини і Донбасу.

"Це місто за останні 4 роки ми проїздили сотні разів. Цей регіон за соціальною, культурною атмосферою мало чим різниться від містечок Донеччини і так само потребує допомоги і солідарності, тому там і вирішили зробити фестиваль.", - підкреслив Жадан. 

Він пообіцяв велику кількість учасників і різноманітну програму. На літературній сцені виступатимуть Дмитро Лазуткін, Артем Полежака, Люба Якимчук, Олексій Чупа, молоді харківські письменники. Юрій Андрухович буде зі своїм театральним проектом "Альберт, або Найвища форма страти" - просто неба на Фазенді "Виноград" поруч з Ізюмом. На рок-сцені - групи Тартак, The ВЙО, харківські групи ШANA, "Собаки в космосі", "Папа Карло", Дмитро Лазуткін з Борисом Севастьяновим, а також місцеві музиканти. На етнічній сцені - народні колективи.

"Це буде цікаво і місцевим мешканцям, і тим, хто ніколи в Ізюмі не був. Це надзвичайно мальовниче місце, куди варто поїхати, щоб побачити, наскільки стереотипи про схід України як про індустріальну, випалену зону не відповідають дійсності", - підкреслив Жадан і додав: створення культурного, гуманітарного фронту, яким займаються нині багато українських митців і волонтерів, формує лінію захисту - видимий і невидимий кордон нашої незалежності, кордон нашої свободи. 

Марина Богун - представник Райффайзен Банку Аваль, генерального партнера фестивалю "Дорога на Схід" - розповіла, що на згадку про себе фестиваль залишить цікаву річ. 

"Родзинкою фестивалю стане відкриття біля площі Джона Леннона муралу із зображенням славетного співака. Мурал буде висотою в 4-поверховий будинок. Над ним працюватиме харківський художник Андрій Пальваль з командою Кайлас-В. Це буде цікава річ як для місцевих мешканців, так і для туристів", - сказала Богун. 

"Він буде над трасою, і хлопці, які їхатимуть в АТО, будуть бачити Джона Леннона. Є ідея написати його ключову фразу "Дайте миру шанс", - додала вона.

Читайте також: Ахеджакова і Лозниця представили на ОМКФ стрічку "Лагідна"

За її словами, мурал Джона Леннона почнуть малювати в серпні. На це знадобиться 2,5 тижня. Офіційно його відкриють 19 серпня. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-