"Гетьманська слава": під час фестивалю на Харківщині відкриють пам'ятник Мазепі

Укрінформ
Пам'ятник Івану Мазепі відкриють у суботу, 22 липня, в райцентрі Коломак Харківської області, де 330 років тому він був обраний гетьманом Війська Запорозького. Відкриття відбудеться під час фестивалю "Гетьманська слава".

Про це розповів на прес-конференції начальник управління культури і туризму Харківської ОДА Олег Яцина, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Пам'ятник Івану Мазепі заввишки 5 м роботи харків'янина, народного художника України Сейфаддіна Гурбанова вже готовий, до кінця дня підпишемо документи про його приймання. Земляки зібрали на будівництво пам'ятника 450 тис. грн з необхідних 650 тис., у тому числі, 100 тис. передано від ОДА. Збір грошей триває", - зазначив Яцина.

За його словами, на фестивалі "Гетьманська слава" очікується більш як 5 тисяч гостей з усієї України: "Фестиваль включено в туристичні маршрути Харківщини".

Читайте також: У центрі Харкова підірвали аварійну недобудову

"Фестиваль на відкритому повітрі розрахований з ранку до пізнього вечора. Він відкриється колективною молитвою за Україну за участю священиків місцевої Свято-Воскресенської церкви і завершиться фаєр-шоу і дискотекою. Гостей чекають концерти, виставки, у тому числі, експонатів Харківського історичного музею на тему дня, ярмарок виробів народних майстрів, презентація книг про Мазепу, реконструкція козачих боїв, виступи спортсменів-силачів збірної України, безкоштовне пригощання - апетитна каша за старовинними рецептами, нарешті, прем'єра на відкритому повітрі опери Чайковського "Мазепа" в постановці Харківського театру опери і балету ім. Лисенка", - пояснив Яцина.

За його словами, Південна залізниця виділила на суботу з Харкова до Коломака безкоштовний дизельний потяг з шести вагонів під назвою "Гетьманська слава".

Як прозвучало на прес-конференції, в Україні десять пам'ятників і меморіальних дошок, присвячених Івану Мазепі - борцеві за вільну Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-