Раритети бібліотеки Одеського університету переведуть у

Раритети бібліотеки Одеського університету переведуть у "цифру"

Укрінформ
Міністерство освіти і науки до 200-річчя наукової бібліотеки Одеського національного університету ім. Мечнікова виділило кошти на придбання для цього закладу спеціального програмно-апаратного комплексу для сканування книг, аналогів якого в Україні немає. 

Відповідний сертифікат керівництву бібліотеки передав директор Департаменту науково-технічного розвитку МОН Дмитро Чеберкус, повідомляє прес-служба Міністерство освіти та науки.

«Фонди бібліотеки ОНУ містять унікальні екземпляри з понад віковою історією. Сканер має спеціальний спалах, без інфрачервоних та ультрафіолетових спектрів. Крім того, для сканування на цьому апараті книгу не потрібно розгортати на 180 градусів - достатнім буде кут близько 100 градусів, а різницю «компенсує» програмне забезпечення. Все це допоможе зробити процес оцифрування якомога безпечнішим та захистити стародруки», - зазначив Чеберкус.

Комплекс запустять до кінця літа. Тоді ж стартує процес створення цифрового аналогу раритетних мистецьких та літературних пам’яток. Створення електронних копій таких книг дозволить отримати до них доступ широкому колу науковців.

Бібліотека Одеського національного університету бере свій початок від 1817 року як бібліотека Рішельєвського ліцею. У ній налічувалося 28,5 тис. томів.

«Сьогодні наш фонд становить кілька мільйонів рідкісних примірників книг. І однією з головних наших цілей є оцифрування фонду, щоб наші користувачі могли отримувати інформацію не лише перебуваючи в читальні, а й через сайт», – зазначила директор бібліотеки Марина Подрезова.

До ювілею бібліотеки в головному корпусі також відкрили книжкову виставку «Два століття видавничої діяльності: наука і освіта в унікальних роботах Наукової бібліотеки».

Фото: uk.wikipedia.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-