У Мукачівському замку реконструювали весілля володарки - княгині Ілони Зріні

У Мукачівському замку реконструювали весілля володарки - княгині Ілони Зріні

Фото, відео
Укрінформ
Сьогодні, 17 червня, на Закарпатті, в містечку Мукачево відбулася реконструкція середньовічного весілля княгині Ілони Зріні, володарки Мукачівського замку, та повстанця Імре Текелі.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, в замку Паланок відтворили саму церемонію середньовічного весілля - весільну ходу, вінчання в замку та привітання почесних гостей. Народ мав нагоду погуляти під середньовічні музику та танці, спостерігати за поєдинками лицарів та навіть скуштувати унікальні страви, які сучасні кухарі відтворили за середньовічними рецептами. 

Весілля 39-річної Зріні та 25-річного Текелі відбулося в Паланку 15 червня 1682 року. Тривало воно офіційно вісім днів, впродовж яких гості пили, їли, гуляли та розважалися. Нині в Мукачеві не бралися повторити усе із таким же розмахом - але на один день замок Паланок насправді ожив. В стінах твердині, чию оборону під натиском австрійців колись тримала понад два роки княгиня Ілона Зріні, знову гримнули гармати з бастіонів, заграли сурми й замковий двір наповнився не просто туристами - а гостями в середньовічних костюмах: бо ж тут нині гуляли княже весілля. 

"Зіграти на реконструкції весілля молодят Ілону Зріні та Імре Текелі згодилися актори Мукачівського драматичного театру, ролі весільного почту - гостей, дворян та лицарів - розділили між собою реконструктори та члени лицарського ордену святого Миколая, - розповів організатор свята Максим Адаменко. - Загалом у відтворенні церемонії взяли участь понад 50 осіб. На весіллі в замку сьогодні було дуже людно - за попередніми оцінками, Паланок відвідало кілька тисяч гостей". 

На реконструкції весілля вирішили не тільки погуляти - а й влаштувати середньовічний бенкет. Шеф-кухар Віктор Погань із Ужгорода відтворив його за описами гостини з весілля Ілони Зріні та Імре Текелі із документів. А там йдеться, що за 8 днів гості з'їли 10 вгодованих биків, 36 телят, 20 свиней, 80 овець, 4 оленів, 10 косуль, 6 диких кабанів, 2 лані, 8 центнерів риби, 50 центнерів меду і цукру. Випили: 130 бочок червоного і 150 бочок білого вина, 40 бочок пива і 25 малих бочок польської горілки. На реконструкцію бенкету в Мукачеві пішло, звісно, менше інгредієнтів, але шеф-кухар відтворив-таки 10 середньовічних страв, якими частував гостей свята.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-