У Києві представили книгу про українсько-кримські союзи 1500-1700-х років

У Києві представили книгу про українсько-кримські союзи 1500-1700-х років

Укрінформ
У вівторок у Кримському будинку у Києві пройшла презентація книги українського історика, доктора історичних наук Тараса Чухліба "Козаки й татари. Українсько-кримські союзи 1500-1700-х років".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Книга писалася довго - з 1995 року, в ній використано матеріали архівів Києва, Криму, Варшави, Санкт-Петербурга, Москви. Перша стаття про відносини українців і кримських татар вийшла у 1995 році. У монографії, що представляється сьогодні, основна увага приділяється політичним союзам, що укладаються між Кримським ханством і Українським гетьманатом", - повідомив на презентації видання Чухліб.

Як вважає автор книги, випущеної Видавничим домом "Києво-Могилянська академія", після окупації півострова тема історичного минулого Криму набула особливого інтересу, оскільки сьогодні "держава-окупант використовує псевдоісторичні аргументи для спроб закамуфлювати й виправдати свої протиправні дії".

Зокрема, на сторінках монографії вчений розповідає, що "братські стосунки з Кримським ханством відігравали важливу роль у становленні й еволюції української держави" і "татарський чинник був пріоритетним у зовнішній політиці Гетьманщини".

Кандидат історичних наук Андрій Іванець, який виступив на презентації книги, зазначив, що до публікації роботи Чухліба систематизованої інформації про історію українсько-кримськотатарських відносин не було навіть у істориків.

"Поява наукової книги про українсько-кримськотатарські союзи 1500-1700-х років є довгожданою. Адже навіть учені не мали до дослідження Тараса Чухліба систематизованої й узагальненої інформації з цього питання, не кажучи вже про середньостатистичного громадянина, вихованого на стереотипах радянської історіографії. Між тим, знання минулого корінного народу Криму і його відносин з Україною є важливою передумовою консолідації сучасного українського суспільства", - вважає Іванець.

За словами муфтія Духовного управління мусульман України "УММА" Саїда Ісмагілова, радянська історіографія зробила все, щоб створити з кримських татар образ ворожого народу, проте проведена українським ученим робота "не дозволить маніпулювати історією для вирішення ідеологічних завдань".

На думку ученого-сходознавця Юрія Кочубея, що виступив на презентації, Міністерству освіти України необхідно взяти на озброєння роботу Чухліба і внести поправки ув підручники з метою припинення формування у молоді стереотипів щодо історії відносин України й Кримського ханства.

Як вважає ще один український історик Ярослав Федорук, представлена книга допомагає зрозуміти, чому сталася анексія Криму і що треба зробити, щоб він повернувся в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-