У Києві презентували фотоальбом французьких митців

У Києві презентували фотоальбом французьких митців "Майдан - Донбас"

Укрінформ
У Києві презентували фотоальбом французьких митців Габі та Юрія Білака "Майдан - Донбас, історія майбутнього". 

Видання має на меті донести правду про події на Майдані і Сході України. Він також покликаний допомогти отримати якісну освіту дітям, чиї батьки загинули, захищаючи Україну, наголосив міністр культури Євген Нищук під час презентації видання в Національному музеї Тараса Шевченка.  

"Ці дивовижні кадри потрібні не тільки для мистецтва, вони важливі для історії. І вони постають у цій надзвичайній книзі. Їх мають бачити не тільки в Україні, а й далеко за її межами. Ця книга має ще одну дуже благородну мету - зібрати кошти на освіту дітей, які залишилися без батьків, які мають поранених батьків", - сказав Нищук. 

Міністр згадав про події на Майдані і про те, як після тих подій допоміг Юрію Білаку з дозвільними документами, аби він міг поїхати на Схід, знімати на передовій. 

Сам фотограф розповів, що ідея видати книжку виникла у нього під час Майдану, на який приїхав, бо не міг сидіти у Франції, дивлячись пряму трансляцію з Києва до 4-5 години ранку на Громадському ТV. А потім їздив на схід України, у зону бойових дій. 

"Історія пішла вперед, і я пішов за історією - я поїхав на Донбас. Я не воєнний фотограф, але так само хотів писати історію - через людей. Я поїхав на війну, щоб знайти себе", - підкреслив Юрій Білак. 

Він розповів, що його батько воював під час Другої світової війни, багато розказував про війну, але це були тільки факти. 

"Я питав його: як ви жили на фронті? що ви їли? як спали? Він нічого про це не говорив. Коли я поїхав на схід України, я мав відповіді на всі ті запитання. Я жив поруч з людьми, які не усвідомлювали того, що вони - герої. Я хотів передати іншим поколінням життя цих героїв, щоб усі зрозуміли, що відбувалося в цей час, і зробити книжку", - сказав фотограф. 

Він додав, що вони з дружиною, а вона - французька дизайнерка, вирішили: це вишукане видання буде їхнім внеском на підтримку незалежної України. 

"Габі працювала над книжкою три роки, залишивши роботу у Франції. Саме вона вирішила, що це видання має бути от кутюр, щоб воно лишилося навічно. І стала куратором проекту, постійно перебуваючи в Україні. А процес виготовлення альбому розпочався ще з вересня 2016 року", - розповів Білак.  

Тож фотоальбом, у якому більше 360 світлин, окрім мистецької цінності, є унікальним завдяки особливостям виготовлення - під час його друку було виконано понад 30 етапів ручної роботи, використані найкращі європейські екоматеріали, папір та картон із стопроцентної бавовни, органічні фарби. І всі примірники були виготовлені руками українських друкарів.

"Ми надрукували 260 примірників. Вони мають розійтися за щонайменше 600 доларів кожен. І хоч інформації про цей проект досі не озвучували, вже замовлено майже 100 примірників. Я хотів би, щоб знайшовся спонсор, аби по примірнику видання залишилися в бібліотеках Києва, Парижа та у США", - сказав фотограф.  

Як зазначалося, альбом, що вийшов трьома мовами - українською, англійською та французькою, - також містить історичний екскурс Роберта Магочія (Університет Торонто, Канада), Володимира В'ятровича, Євгена Магди та Святослава Мазурика. До видання також увійшли коментарі очевидців подій на Майдані Руслани Лижичко та Євгена Нищука, мапи подій від Дмитра Вортмана та ілюстрації Юрія Журавля. 

Виставка світлин з альбому була в Адміністрації Президента, на Книжковому Арсеналі, нині експонується в аеропорту "Бориспіль". Проект буде виставлятися і далі.  

Президент БО "МБФ "Нове Покоління", засновник БФ "Help Us Help The Children" Руслана Вжесневська (Канада) зазначила, що кошти від реалізації фотоальбому у світі заплановано на студентські стипендії для дітей, чиї батьки загинули, захищаючи Україну на Сході. Стипендія становитиме 1500 доларів на рік протягом чотирьох років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-