Книжковий шопінг: 30 новинок до Книжкового Арсеналу

Книжковий шопінг: 30 новинок до Книжкового Арсеналу

Огляд
Укрінформ
У Києві триває Книжковий Арсенал 2017. Ми підготували добірку із 30 книжок, які точно не можна  залишити поза увагою.

"Старий і море" та "Фієста. І сонце сходить" Ернест Гемінґвей

"Старий і море" — одна з найвідоміших книг Ернеста Гемінґвея, яка ось уже понад півстоліття вражає мільйони читачів. Епізод із життя простого кубинського рибалки став світовим шедевром, притчею про натхнення, силу і незламність людського духу та життєву боротьбу. І щоразу він резонує в душі новими сенсами, смислами та символами.

"Фієста. І сонце сходить" - це культовий твір Ернеста Гемінґвея змальовує післявоєнне "втрачене покоління" 1920-х років — "пропащих" людей, розчарованих і травмованих, ніби завислих у постійному чеканні, не здатних вповні вхопити життя. Відчути себе справді живими вони можуть лише у рідкісні моменти прояву чистої емоції, яку невпинно прагнуть відшукати. Свою гіркоту й зневіру вони намагаються забути в алкоголі й безладних розвагах, шукають відради на вулицях нічного Парижа, на природі в Піренеях, на боях биків у Памплоні. Короткими лаконічними штрихами, що стали прикметою його стилю, Гемінґвей показує крихку ілюзію балансу, інстинкт саморуйнування, що не дає характерам героїв розгорнутися щосили. Їм зостається лише святкувати, поки триває фієста, і щоразу сподіватися нового світанку.

"Місто" Валер’ян Підмогильний

"Місто" Валер’яна Підмогильного, перший український урбаністичний роман, вийде з провокативними з сучасними ілюстраціями та витонченим дизайном. Художник Максим Павлюк створив не лише малюнки. Спеціально для проекту він зробив street art, розклеївши паперові стікери на Подолі.  Фотографії зробленого є у книзі. Максим — учасник творчого об’єднання WE BAD, яке славиться перетворенням просторів на витвори мистецтва.

Чому сьогодні варто читати роман, написаний в 1927 році? Тема підкорення людиною міста актуальна і зараз. Головний герой твору Степан Радченко дістається Дніпром до Києва, куди він приїздить на навчання. Хлопець марить "завоюванням" столиці, як і інші молодь, яка тисячами вранула із села до міста у 20-х роках минулого століття. У романі ми спостерігаємо за тим, як Степан підлаштовується до життя в столиці: до сусідських корів, яких, думав, уже не побачить, до жінок та письменницької роботи.

"Симпатик" В’єт Тан Нгуєн

"Симпатик" — дебютний роман В’єта Тана Нгуєна, що здобув Пулітцерівську премію у 2016 році, а разом із нею ще сім престижних міжнародних нагород серед яких премія Ендрю Карнегі та  Літературна премія миру Дейтон. 

"Симпатик" — це захопливий шпигунський роман і зворушлива розповідь про любов, дружбу, людські ідеали та підступну зраду. Капітан в’єтнамської армії разом зі своїми співвітчизниками перебирається до Америки і починає нове життя. Але для нього воно — подвійне, дволике. Він шпигун. Шпигун змалечку, бо народився від француза і в’єтнамки. Він європеєць, але вчився у Каліфорнії, тому з малих літ був подвійним агентом. Його переслідує власна роздвоєність. Війна капітана — духовна. Аби не зрадити своїх переконань, він змушений піти проти найдорожчих людей… На чиєму він боці насправді?

"Майя та її мами" Лариса Денисенко

"Майя та її мами" – спільна робота з Ларисою Денисенко, Машою Фоєю та за підтримки Представництва Фонду імені Гайнріха Бьолля разом з Анною Довгопол. Дівчинка Майя вчиться в класі з чудовими, але дуже різними дітьми зі своїми особливими родинами. Щирий текст Лариси у поєднанні з непересічними ілюстраціями Маші виводить цю книгу в ряд дуже важливого пласту дитячої літератури, яка взагалі не представлена в Україні. Вона – про відвертість, толерантність, любов, виховання й інші цінності, яких нам часто бракує.

"Паперовий міст" Василь Махно

Нові вірші Василя Махна, зібрані у книжці "Паперовий міст", творять крихку лінію письма, якою прописано міста, імена, будинки, птахів, риб. У них — своя історія і своя метафізика. Цей міст розхитують сім вітрів, у його метафізичному сплаві легкі конструкції, що збудовано з літер та слів, провисають лінією мови, линвою її існування. У "Двадцять одному вірші про кохання" – другому розділі книжки — любовна географія стає урбаністикою і тілом, містами і країнами – усім, де можна триматись за повітряну руку на повітряному мості. Текстову частину доповнюють прозорі й глибокі лінійні ілюстрації знаної львівської художниці Лесі Квик.

"Стартап на мільйон. Як українці заробляють статки на технологіях" Тимур Ворона

Нове покоління українців… Яке воно? Більшості з його представників не виповнилося й сорока, проте на їхніх рахунках — мільйони доларів, а створеними ними продуктами користуються люди в усьому світі. Джерело їхнього капіталу — не батьки-олігархи і не поцуплені на держпосаді гроші, а технології.

Depositphotos, Genesis, Jooble, Grammarly і десяток інших IT-компаній — саме вони сьогодні є гордістю країни, її обличчям, яке не хочеться ховати, за яке ніколи не буде соромно.

Як українці здобувають мільйонні статки завдяки своїм знанням, розуму, наполегливості і хисту? Дізнайтеся із цієї книжки.

"Підземна залізниця" Колсон Вайтхед

Роман Колсона Вайтхеда, автора численних бестселерів, тримає читача в напрузі від першої до останньої сторінки. Ми ніби поринаємо в ХІХ століття, на плантацію в Джорджії. Разом із рабинею-втікачкою дивом вириваємося з тенет жаху, щоб наступної миті втрапити в ще страшніше пекло.

Що таке Америка часів Громадянської війни? Що таке нація, і як вона твориться? Виявляється, славнозвісна Декларація незалежності теж має хиби, як і «велика американська ідея», перед якою вже понад 200 років з пошаною чи заздрістю схиляється світ. Розплата за моральні злочини неминуча для всіх, незалежно від кольору шкіри. Хто вбиває раба, щоб уникнути його помсти, — насправді є рабом страху. А що таке справжня свобода — теж питання відкрите.

"Ловець океану" Володимир Єрмоленко

Одіссей, воїн і мандрівник, повертається на Ітаку після двадцяти років блукань. Але вдома не знаходить ані своєї дружини Пенелопи, ані свого сина Телемаха. Він розуміє, що став на хибний шлях і тепер мусить виправити свої помилки. Одіссей здійснить свою подорож у зворотному напрямку, від Ітаки до Трої. Він знову зустрінеться з Сиренами, знову відвідає землю Навсикаї, знову буде на островах Каліпсо та Цирцеї, знову спуститься в царство Аїда. Крок за кроком він дедалі краще розумітиме головні сили, які скеровують його життя: кохання, смерть, провину, красу і втрату.

"Голосно, тихо, пошепки" Романа Романишин, Андрій Лесів

Пізнавальна книжка-картинка про слух, звук і тишу, про голос і мовчання, про звуки, які ми чуємо і яких не чуємо. Про те, як важливо слухати і чути один одного. Ця книга "зазвучить" для вас багатьма голосами, яскравими кольорами, цікавими фактами та промовистими візуальними образами. Зануртеся в світ різних звуків, символічно відтворених на папері, — світ шуму та музики, звуків міста та природи; дізнайтеся, який звук найстаріший у Всесвіті, хто має найкращий слух і який музичний твір є найтихішим. Як спілкуються люди, які не чують, і якою важливою в нашому житті є тиша. Читачі познайомляться з головним героями, які проведуть їх сторінка за сторінкою крізь усю книгу.

"Два роки, вісім місяців і двадцять вісім ночей" Салман Рушді

Новий роман Салмана Рушді — це просякнута магією оповідь про великого філософа Ібн Рушда і його незвичайних нащадків, про незакінчену філософську дискусію й нескінченну боротьбу доб­ра і зла. Це натхненна легендами "Тисячі й однієї ночі" й сучасною поп-культурою казка для дорослих про зіткнення двох світів — людського й надприродного, світу смертних людей і майже безсмертних джинів. Це роман-притча про кохання через віки і про неспроможність любити, що перетворює мудрість на схоластику, а віру на фанатизм. Це утопія навпаки: історія, писана від імені наших далеких і таємничих нащадків, про нашу епоху — звихнутий час, час дивовиж. Це також — як у Рушді ведеться — розповідь про саме ткання розповіді, про насолоду розповіді, про торжество розповідання.

"Чорний лебідь. Про (не)ймовірне у реальному житті" Насім Ніколас Талеб

"Чорний лебідь" — це пристрасний, іронічний і глибокий екскурс у філософію, математику й епістемологію ймовірності. Усі непередбачувані події Насім Талеб називає Чорними лебедями. Він уважає, що саме вони дають поштовх як історії людства загалом, так і життю кожного з нас. Фінансовий гуру й філософ переконаний, що аби досягти успіху, треба знати, як приручити Чорних лебедів. Талебу вдалося продемонструвати свою теорію на практиці: під час фінансової кризи 2008 року компанія, на яку він працював, заробила (а не втратила!) півмільярда доларів.

"Джейн, лисиця і я" Фанні Брітт 

"Джейн, лисиця і я" — графічний роман канадського драматурга Фанні Брітт і художниці Ізабель Арсено про дівчинку, яка є об’єктом знущань у школі через зайву вагу. Колись Елен мала подруг і ходила на дитячі вечірки. Тепер дівчатка відвертаються від неї й пишуть образливі слова в кабінках шкільного туалету.

Літній мовний табір на озерах мав би перетворитися на цілковитий жах, але несподівано саме тут Елен знаходить нову подругу та почувається щасливою. Інтертекстуальна складова – переплетіння історії Елен з історією Джейн Ейр – зацікавлює юного читача, спонукаючи звернутися до цього претексту.

"Дюна" Френк Герберт

Найпопулярніший у світі науково-фантастичний роман! Саме «Дюна» зробила Френка Герберта відомим на весь світ і виборола престижні літературні нагороди, обігнавши у рейтингах навіть "Володаря перснів": премію Г’юґо і премію Неб’юла в категорії "Найкращий роман", премію SFinks як "Книга року", неодноразове визнання від журналу "Локус" у категорії "Найкращий роман усіх часів". Книжка стала культовою серед поціновувачів фантастики.

 Ця сага — про вічну боротьбу і жагу до перемоги, про ціну справедливості і вибір шляху. Протистояння добра і зла, честі і корисливості, благородства і підлості — усе химерно переплелося в цьому вигаданому, але такому схожому на наш світ романі.

"Це Далі" Інґрем Кетрін

Сальвадор Далі – одна з найзнаковіших постатей в історії мистецтва. Ми вже звикли до нього "шаблонного" й "розтиражованого", та на сторінках цієї книги, фрагментарної і цілісної водночас, Далі постає таким, як був: вередуном, що зростав у тіні померлого брата, ексцентричним блазнем, зануреним у власний світ, владним генієм-новатором, який ні на кого не зважав, старим диваком, що збирав довкола себе почет… Із цих коротких розповідей кожен може компонувати свою сюрреальну картину: про одержимість і страх, про шаленство і самотність, про вигнання і примирення, про життя – і навіть смерть – як епатаж...

"Історія, варта цілого яблуневого саду" Максим Дупешко 

Цей роман —  історія одного (не)звичайного чоловіка, який казав про себе: "Ich bin ein Czernowitzer". Але дехто побачить у цій книжці насамперед історію міста з украденою душею, що протягом ХХ століття побувало у складі півдесятка держав. Той, хто шукає велике в малому, знайде тут недавню історію всієї Європи. Ще інший — свою особисту історію в декораціях минулого. Для декого цей текст буде романом-екскурсією місцями далеко не тільки туристичними. Хоч на перший погляд — це одна із мільйонів історій кохання, яку автор усе ж оцінив у цілий яблуневий сад.

"Тато на зв’язку" Філіп де Кемметер 

Тато-пінгвін завжди онлайн. Із самого рання він читає новини, перевіряє погоду та спілкується з віртуальними друзями в соціальній мережі Айсбук.

Та одного ранку сталася справжнісінька ТРАГЕДІЯ! Тато не зміг під’єднатися до інтернету…

Ця проста історія, розказана від імені малюка-пінгвіна, стане хорошою нагодою для розмови з дитиною про інтернет і про те, як важливо жити реальним життям, а не онлайн.

"Війна двох правд. Польське питання в українській історії" Вахтанг Кіпіані

Тема історичної пам’яті актуальна повсякчас, хай би про які націю, етнос чи державу йшлося. Нерозв’язані гострі питання спільного минулого України та Польщі сьогодні заважають обом країнам без спотикань здійснювати поступ на шляху примирення.

Під обкладинкою цієї книжки зібрано факти, результати досліджень та міркувань провідних спеціалістів із проблем україно-польських відносин. Автори статей, скомпонованих завдяки науково-популярному виданню "Історична правда", спробували висвітлити правду про суперечливі події ХХ століття в історії двох народів.

Книжка стане у пригоді всім, хто хоче зрозуміти, чому минуле розділяє українців та поляків і чому наші народи обов’язково домовляться про завершення "війни двох правд".

"Мустафа Джемілєв. Незламний" Севгіль Мусаєва, Алім Алієв

Мустафа Джемілєв є національним лідером кримських татар, символом єднання депортованого народу і повернення його на рідну землю. Він присвятив своє життя боротьбі з системою, величезною репресивною махіною, пройшов радянські тюрми, голодування, залякування — і переміг. Але анексія Криму 2014 року розпочала новий виток випробувань. Тепер знаний дисидент, правозахисник, уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу на міжнародному рівні відстоює права своєї батьківщини. Історія його життя — це історія боротьби кримськотатарського народу.

"Безцінний" Зиґмунт Мілошевський

Під час пошуків мистецького шедевра герої натрапляють на слід таємниці, яка може докорінно змінити новітню історію світу. Можновладці ладні зробити все, щоб ніхто не зміг наблизитися до розкриття цієї таємниці…

"Безцінний" — міжнародний трилер відомого польського письменника Зиґмунта Мілошевського, творчість якого поєднує найкращі риси прози Дена Брауна, Артуро Переса-Реверте та Умберто Еко.

"Привіт, це Чарлі! або Переваги сором’язливих" Стівен Чбоскі 

Чарлі переходить до старшої школи. Нещодавно він пережив серйозний нервовий зрив, нова школа його трохи напружує, тож він починає писати листи. Листи до когось, кого він ніколи не бачив, але хто, як він гадає, має його зрозуміти…

"KYIV STREET ART. 2010-2017" Гео Лерос, Станіслав Мойсеєнко

Книжка, що виходить у Видавництвоі Старого Лева, на 300 сторінках містить фотографії всіх на сьогодні проектів, які вдалося здійснити Леросу у міському просторі Києва.

Автори текстового наповнення видання розповідають про художників, що створювали мурали, про тему та смисл самого твору, ілюстрації подають не лише фінальний результат, а й процес народження малюнку. З прямої мови художників-муралістів, наведеної в книзі, можна дізнатися, що поезія Леся Українки здатна вразити навіть уродженці Австралії, а стріт-арт має важливу соціальну функцію, адже виступає містком між широкою аудиторію і галереями.

"Війна з Росією" Річард Ширрефф 

Автор книги — досвідчений британський генерал, який протягом семи років займав вищі командні посади в НАТО, тож не без підстав може стверджувати, що російський президент швидше за все не зупиниться на анексії Криму та війні на Сході України, а піде далі, зокрема у країни Балтії. Саме на цьому побудовано сюжет: недооцінивши ризики і припустившись низки політичних промахів, НАТО і Захід наражаються на катастрофічну війну з Росією.

Загалом сюжет книги розгортається переважно на території Латвії, де місцеве населення і відважні «лісові брати» мужньо протистоять набагато сильнішому за себе ворогу, проте читач має змогу перенестись і у штаб-квартиру НАТО в Брюсселі, Білий дім та Пентагон, де високопосадовці вирішують, як діяти далі, аби уникнути ядерної війни з Кремлем. Сюжет і більшість персонажів цього захопливого трилера вигадані, проте деякі герої є прототипами реальних осіб. Описані в трилері події розгортаються весною та влітку 2017 року.

"Щоб не загубитися у місті" Патрік Модіано

…Немолодому письменникові Жану Дарагану дзвонить незнайомець, який знайшов його телефонну книжку. Під час зустрічі він починає допитуватися про одного чоловіка, чиє прізвище в ній побачив. Але Дараган уже не пригадує, хто це, бо бачив його мимохідь і дуже давно…

Ця пригода змушує його зануритися в не дуже щасливе дитинство й неспокійну молодість, які він давно стер з пам’яті. Із минулого один за одним виринають постаті, адреси, кафе, зустрічі, готелі, оповиті серпанком спогаду, і всі вони обертаються довкола загадкової дівчини, яка колись доглядала малолітнього Дарагана, а по кількох роках стала, схоже ненадовго, його коханням…

Отак, вірний своєму «мистецтву пам’яті», Модіано вибудовує пронизану глибокою  людяністю бентежну оповідь, яка в процесі читання буде здаватися нам то детективом, то поемою про втрачене кохання.

"Дублінці" Джеймс Джойс 

У "Дублінцях" (1914) Джеймса Джойса (1882–1941) читач не знайде авангардного експериментаторства "Улісса" та безоглядної сповідальності "Портрета митця замолоду". Однак насичений психологізм оповіді, емоційність фрази, увага до компрометуючих деталей, небажання вдаватися в ідеалізацію та моралізаторство, готовність шокувати «набожних та благочестивих», як і усвідомлення того, що колір батьківщини  – це не завжди блакитний відтінок неба, але й монотонна сірість дощового дня та брудно-коричнева багнюка дублінських вулиць – усе це дозволяє безпомилково упізнати стиль пізніше знаменитого на весь світ автора, а заразом робить цю збірку малої прози Джойса визначним досягненням модерністської літератури.

"Книга кладовища" Ніл Ґейман

Однієї жахливої ночі немовля дивом рятується від безжального вбивці. Малий виповзає з будинку і потрапляє на старе кладовище, де знаходить надійний прихисток. Мешканці кладовища дають хлопчикові ім’я, виховують і опікуються ним. Тут він навчається і потрапляє у вир неймовірних пригод, які допоможуть хлопцеві подорослішати та полюбити світ живих — небезпечний, хвилюючий та звабливий.

"Японський коханець" Ісабель Альєнде

1939 рік. Польща, захоплена нацистами. Батьки юної Альми Беласко відсилають дівчину до маєтку в Сан-Франциско, подалі від війни, що насувається на Європу. Історія кохання, зустрічі-розлуки ведуть читача в подорож різними континентами ─ від Польщі часів Другої світової війни до Сан-Франциско сьогодення.

Минуло багато років.

Альма Беласко й Ірина Базілі, різні за віком, походженням, соціальним станом ─ не мали б ніколи зустрітися. Однак доля (чи воля письменниці) звела їх одного дня в інтернаті для літніх людей у Каліфорнії. Ця зустріч спричинила каскад подій, які наче розсунули часові та географічні межі, тривають у різних куточках світу сьогодні й у минулому – водночас. «Японський коханець» Ісабель Альєнде, як і її знаковий роман «Дім духів», не відпускає читача до останньої сторінки, зворушує і зачаровує, дивує і приголомшує, магія слів зі сторінок книжки просочується в реальне життя тих, хто її читає..

Комікси DC від "Рідна Мова"

"Бетмен. Вбивчий жарт", "Ліга Справедливості. Книга 1. Початок", "Загін Самогубців. Книга 1. Копняк у зуби" та "Бетмен. Рік перший" - саме ці 4 комікси DC отримали перший офіційний переклад українською мовою. Видавництво обіцяє, що на цьому не зупиниться.

"Заговорено на любов" Катерина Бабкіна

Збірка поезій "Заговорено на любов" — це радше збірка емоцій, щасть, сокровенних таємниць та сердечних ран, аніж вірші. Навіть ті, хто не звик зачитуватися поезіями, знайдуть серед текстів Катерини Бабкіної слова, здатні описати саме їхні любов чи тугу, радість, гіркоту, біль, страхи або надії. Тут із граничною відвертістю постають перед читачем і найсильніші почуття, і сучасна буденність, і свято душі, і війна, котра непомітно, але невідступно пронизує мрії, переживання і вплітається у кожен наш день, у кожну думку, кожен порив серця.

"Усмішки долі" Адам Джонсон

"Усмішки долі" — шість окремих оповідань. Суміш реальності і вигадки, коміксів і традиційного оповідного жанру. Адам Джонсон віртуозно порушує суспільно-моральні проблеми. На тлі новітніх технологій в його текстах розквітають до болю знайомі теми війни, смертельних хвороб, стихійних лих та стосунків.

"Хвиля" Тод Штрассер

В одній із американських шкіл учитель історії Бен Росс розповідає учням, що таке нацизм. Він демонструє кадри кінохроніки, на яких показано "сталеву ходу"» фашизму в Європі — з її вождями, концтаборами та мільйонами жертв. Тема неабияк зацікавила учнів: як таке могло статися? Чому мільйони німців повірили у фюрера?

У школі під впливом уроку зароджується, як своєрідна гра, організація "Хвиля", що сповідує начебто благородні виховні цілі. Це дає попервах позитивні результати: покращується успішність та дисципліна. Але поступово ситуація в школі виходить із-під контролю…

"Козаки і татари" Тарас Чухліб

Крим і Україна взаємопов’язані землею, культурою, політикою протягом багатьох століть. У нашій спільній історії було багато чого: і військові протистояння, і перемир’я, і вторгення, і мирне співіснування.

Нова книжка відомого українського історика пропонує читачам зануритися у часи давні та прослідкувати цікаву та складну історію українсько-татарських відносин протягом XVI-XVIII століть. Основна увага приділяється політичним відносинам між двома країнами, розглядаються договори, що укладали між собою  українські гетьмани та кримські хани.

Дане видання буде цікавим усім, хто цікавиться історією нашої багатонаціональної Батьківщини, та хоче зрозуміти події, які відбуваються сьогодні в Криму.

Добірку підготувала Оксана Ускова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-