Першим головою Української кіноакадемії став режисер Іллєнко

Першим головою Української кіноакадемії став режисер Іллєнко

Укрінформ
Відомий кінорежисер, заслужений діяч мистецтв України Михайло Іллєнко став головою правління Української кіноакадемії.

Про це повідомляється на офіційному сайті кіноакадемії.

Михайло Іллєнко очолив кіноакадемію за рішенням членів її правління. "Строк повноважень членів та голови правління складає два роки", - ідеться в повідомленні.  

За словами Михайла Іллєнка, Українська кіноакадемія - це спосіб об'єднати зусилля і досвід різних поколінь кінематографістів навколо розбудови національного кіно України. 

"Я би хотів бачити кіноакадемію інструментом самоідентифікації українського кіно, починаючи від інженерного винаходу Йосипа Тимченка - до наших творчих внесків у сьогодення і пошуків студентів, спрямованих у завтра. Академія це - пам'ять. Не забуваємо про українського режисера Олега Сенцова, якому сьогодні найважче, бо несправедливість - найтяжче покарання", - каже він.   

Михайло Іллєнко - актор, режисер, сценарист, лауреат Державної премії України ім. Олександра Довженка. У 1970 році закінчив Всесоюзний державний інститут кінематографії, був режисером Київської кіностудії ім. О. Довженка.

Серед акторських робіт Михайла Іллєнка, зокрема, участь у таких стрічках, як "Вечір на Івана Купала" (1968, режисер Юрій Іллєнко), "Білий птах з чорною ознакою" (1971, Юрій Іллєнко), "Звичайна справа" (2013,  Валентин Васянович). У його режисерському портфоліо -  фільми "Там вдалині, за рікою" (1975), "Сапоги всмятку" (1978), "Миргород та його мешканці" (1983), "Очікуючи вантаж на рейді Фучжоу біля пагоди" (1994), "Сьомий маршрут" (1997) та інші. У 2012 році стрічка Михайла Іллєнка "ТойХто ПройшовКрізьВогонь" увійшла у список номінантів на премію "Оскар". Він є автором більше 10 сценаріїв.

Цього року завершує навчання четвертий випуск студентів його майстерні. Також має відбутися кінофестиваль українського кіно "Відкрита Ніч - дубль 20", який він очолює з 1997 року. 

Михайло Іллєнко - член Національної спілки кінематографістів України та член-кореспондент Академії мистецтв України.

Українська кіноакадемія - об'єднання експертів і професіоналів у галузі кіно та кіновиробництва, створене у 2016 році з метою всебічної підтримки та розвитку національного кінематографа. З 2017 року Українська Кіноакадемія проводить вручення Національної Кінопремії. 31 березня було оголошено longlist номінантів на Першу національну кінопремію. Урочиста церемонія вручення нагород Першої національної кінопремії відбудеться 20 квітня у готелі Fairmont Grand Hotel Kyiv.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-