До 100-ліття Української революції Буковський презентував новий фільм

До 100-ліття Української революції Буковський презентував новий фільм

Укрінформ
В Українському домі відбулася прем'єра хронікально-документального фільму "За Україну, за її волю! Миттєвості української історії" Сергія Буковського.

Щоб зняти стрічку, присвячену 100-річчю Української національної революції 1917-1921 років, довелося реставрувати унікальні кіноматеріали тих років з державного кіноархіву. Тим часом сам архів перебуває в жалюгідному стані, зазначив режисер під час презентації фільму, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Неймовірно, що вулицями Києва тут, поруч з нами, сто років тому з камерами бігали кінооператори. З великими камерами, крутили ручку. І знімали бурхливі події, і встигали всюди - і на Думську, яка зараз Майдан, і на Хрещатик, і на Софійську площу, де відбувалося дуже багато подій в ті бурхливі роки. Це чудово. На жаль, ми не знаємо їх імен і прізвищ. Але інші люди, які є ініціаторами цього проекту, зробили так, що ці унікальні кадри ви можете зараз подивитися. Це кіноматеріали, які ми зібрали, відреставрували, відсканували за дуже великі гроші. Це дорого", - підкреслив Буковський. 

Водночас він зазначив: розповідати про минуле - це дуже важливо, але не меш важливо думати і про те, що наші нащадки подивляться через 100 років про нас.

"І тут є певні проблеми. Я не хочу сьогодні розповідати про сумне, але наш архів, який доклав дуже багато зусиль для того, щоб це показати і зробити, потерпає від бідності і працює ще на обладнанні часів Микити Хрущова. Так не може бути. Всім здається, що це якісь другорядні, неважливі проблеми. Важливі!" - підкреслив Буковський.

Степан Кубів - перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України, голова Всеукраїнського товариства "Меморіал" ім. Василя Стуса, - який є одним із ініціаторів створення фільму,  подякував режисеру та його команді.

"Працювати з матеріалами фотоплівок 100-річної давності і оцифрувати - це було зовсім непросто", - сказав він.

Крім фільму, на відзначення 100-річчя Української національної революції 1917-1921 років товариство "Меморіал" презентувало також масштабну фотовиставку і фотолітопис "За Україну, за її долю, за честь і волю, за народ". У виданні, як зазначив Кубів, зібрано та вперше опубліковано максимальний комплекс фотоматеріалів часів Української революції 1917 - 1921 років.

Фото: journalism.ucu.edu.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-