В Укрінформі презентували книгу

В Укрінформі презентували книгу "Мустафа Джемілєв. Незламний"

Відео
Укрінформ
Побачила світ книга "Мустафа Джемілєв. Незламний" про життя одного із провідників кримськотатарського національного руху, політв'язня, чинного парламентарія, а з 20 серпня 2014 року - Уповноваженого Президента у справах кримськотатарського народу Мустафу Джемілєва. 

Як зазначила на презентації в Укрінформі співавтор книги Севгіль Мусаєва, тут зібрано понад 50 годин інтерв'ю, записаних протягом 2014-2016 років - від анексії Криму до перемоги Джамали на Євробаченні, що супроводжуються художніми частинами та коментарями відомих особистостей, які добре знають Мустафу-ага. 

«Ми зустрічалися із ним у різних умовах, іноді приїжджали до нього пізно увечері додому. Також Мустафа Джемілєв надав нам унікальний фотоархів, який складався із 15 тисяч фотографій, більшість з них опубліковані вперше», - сказала Мусаєва.

Інший співавтор Алім Алієв зазначив, що книга писалася не лише в Україні. «Два з половиною роки ми працювали над  книгою про Мустафу Джемілєва. Вона писалася не тільки в Україні, а в п’яти країнах світу. Ми побували із Джемілєвим і на Радбезі ООН в Нью-Йорку, і під час перемоги Джамали на Євробаченні бачили його реакцію. Хотіли показати його не тільки як політика, не тільки лідера нації, а ще як непересічну людину, його цінності», - розповів він. 

За словами Алієва, це книга-інтерв'ю, кожний розділ якої має ще й художню частину, де автори діляться своїм враженням, описують якісь курйозні ситуації, складні випадки, пов’язані із Мустафою-ага.

На переконання генерального директора видавництва "Vivat" Юлії Орлової, автори дуже вдало  описали людину, яка за жодних обставин не зраджує своїм принципам. «Вони змогли дуже точно написати про такі складні речі дуже просто. Книга читається легко, вона сподобається читачам. Книга з’явиться на полицях магазинів протягом тижня», - сказала вона. 

Видавець додала, що тираж російськомовної версії книги - 3 200 примірників, а україномовної - 2 600. «Ми хочемо подивитися, як і якою мовою книга буде швидше розходитися, а потім за необхідності друкувати її ще. Думаю, що це одне з тих видань, яке має бути у кожному домі, оскільки дуже добре, коли у народу є такий сильний лідер», - відзначила Орлова. 

Книга мала побачити світ восени 2016 року, але сталася затримка. Автори пояснили її причини. «Після вбивства Павла Шеремета останні 20% книги давалися дуже складно особисто мені. На жаль, коли переживають таку трагедію, важко шукати натхнення», - розповіла Севгіль Мусаєва. 

«Але книга «дозрівала», ми щось перечитували, щось додавали. Восени будо звільнено сина Мустафи Джемілєва Хайсера, і це важливо. Один із небагатьох позитивних моментів, які були за ці три останні роки у Мастафи-ага», - зауважив Алієв. 

У свою чергу, радник міністра інформаційної політики України Юлія Каздобіна наголосила, що Джемілєв заслуговує поваги не тільки кримськотатарського народу, він є прикладом сили та незламності духу для усього українського народу. «Думаю, назва цієї книги чітко вказує на те, за що поважають Мустафу Джемілєва. Його життєвий шлях є складним, але він не здається, він продовжує вірити, боротися та рухатися уперед попри усі обставини», - наголосила Каздобіна.

 

Один з найвідоміших правозахисників і дисидентів СРСР Мустафа Джемілєв присвятив своє життя боротьбі за право кримських татар повернутися на свою історичну батьківщину після сталінської депортації. За це він провів у радянських таборах в цілому понад 15 років. Чотири терміни, більш як 300 днів протестного голодування, коли навіть рідні вважали, що його вже немає в живих. Як і сотні тисяч інших кримських татар, Джемілєв зміг повернутися до Криму тільки наприкінці 80-х років. Він стояв біля витоків створення представницького органу кримських татар - Меджлісу, і протягом 20 років був його беззмінним керівником. У листопаді 2013 року Джемілєв склав із себе повноваження голови Меджлісу. Сподівався залишок днів провести з сім'єю в Бахчисараї.

У  2014 році окупаційна влада заборонила Мустафі Джемілєву в’їзд у тимчасово окупований Крим до 2019 року. Його рідні залишилися на півострові. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-