Перший український

Перший український "Оскар" вручать 20 квітня

Укрінформ
Вже 20 квітня в Україні відбудеться церемонія вручення першої Національної кінопремії, яку присуджуватиме Українська кіноакадемія. 

Про це заявила в понеділок на прес-конференції президент Одеського міжнародного кінофестивалю, ініціатор створення Української кіноакадемії та Національної кінопремії Вікторія Тігіпко.

"20 квітня стартує перший український "Оскар" зі своєю чудовою назвою. Ми маємо щастя дивитися і в Америці - Оскар, і у Великій Британії - BAFTA. І багато інших країн мають власні кінопремії. Настав час, щоб і у нас був наш власний український "Оскар", - сказала Тігіпко.

За її словами, якщо в 2010 році фільмів в Україні було зовсім мало, то в 2011 році ситуація почала покращуватися. А в 2016 році в національному конкурсі ОМКФ вже було 258 українських картин, зокрема 30 повнометражних і 223 короткометражних. Це говорить про те, що індустрія відроджується і у неї найкращі перспективи.

Але з іншого боку, наголосила Тігіпко, популяризація українського кіно вимагає абсолютно інших зусиль, на іншому рівні. Не просто самоусвідомлення. "Хочеться зробити так, щоб українське кіно в Україні було популярне, щоб бокс-офіси національного кіно перейшли від кількох відсотків до десятків відсотків. Тому така церемонія нам украй необхідна. І ми її зробимо", - наголосила ініціатор кінопремії.

Головним символом національної кінопремії та Української кіноакадемії стане статуетка "Золота Дзига".

"Ми назвали її "Золота Дзига" не просто тому, що є зв'язок з великим Дзигою Вертовим, а й тому, що дзига - це постійний рух, розвиток, енергія. І це іграшка, яка була дуже популярна в Україні ще здавна. Зробить цю статуетку відомий скульптор Назар Білик. Найближчими днями він вже поділиться своєю ідеєю", - повідомила Тігіпко.

Премія вручатиметься в 14 номінаціях, уточнила вона. І це тільки початок.

"Ідея наша - зробити цю кіноакадемію абсолютно прозорою, цікавою, важливою культурною складовою нашої кіноспільноти. Взірцем слугуватимуть наші шановані колеги, наприклад BAFTA, яка об'єднує не лише кіно, а й ТБ та інші наближені до кіно вертикалі", - сказала президент ОМКФ.

Вона також додала, що церемонія відбудеться в Fairmont Grand Hotel Kyiv. 

Фото: ОМКФ, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-