Топ-10 книжок 2016-го року за версією Укрінформу

Топ-10 книжок 2016-го року за версією Укрінформу

Огляд
Укрінформ
Укрінформ виділив 10 книжок, які так чи інакше були знакові для українського читача.

Український книжковий ринок просто розквітнув цього року. Нарешті, очі читача розбігаються від нових видань у книгарні, а руки так і тягнуться доторкнутися, погортати та забрати до домашньої бібліотеки новинку від українського видавництва. 

Укрінформ виділив 10 книжок, які так чи інакше були знакові для українського читача.

«Забуття»Таня Малярчук

«Книга року ВВС», захопливі рецензії та титул найбільш обговорюваного роману – все це «Забуття». І хоча книжковий портал «Читомо» назвав книгу «Найбільш переоціненим романом року», книга потрапила у «Топ-7 книжок осені» від Укрінформу.

«Шістка воронів» Лі Бардуго

«Шістка воронів» — це молодіжне фентезі, але його залюбки читатимуть шанувальники фантастики будь-якого віку. Окрім безлічі премій, у світі цей роман вже має сотні фан-клубів. Лі Бардуґо намагається долучити до історії представників всіх країн чи рас, додати конфліктів на тему інвалідності, рабства та релігії.  «Арсен Люпен» нового покоління,» - так харектеризує цю історію у своєму огляді  книжковий портал Yakaboo.

«Джордж і таємний ключ до Всесвіту» Люсі та Стівена Хокінгів

«Джордж і таємний ключ до Всесвіту» — це велика пригода, у якій найвідоміший фізик-теоретик сучасності Стівен Гокінґ та його донька Люсі розкривають захопливі таємниці Всесвіту. Книжка потрапила у топ-20 премії «Global Illustration Award 2016» у категорії «Обкладинка». Торік нагороду, після трирічних переговорів, заснували International Information Content Industry Association (ICIA) спільно з Франкфуртським книжковим ярмарком. 

«Це Воргол» Кетрін Інґрем

Енді Воргол є однією з найвідоміших та найбільш суперечливих особистостей у мистецтві другої половини XX століття. Протягом усього життя він створював безліч історій навколо своєї персони та став основоположником поп-арту, довівши, що мистецтво може бути прибутковим. Ілюстрований життєпис художника, неймовірні факти з його біографії і знамениті картини, розкажуть про життя та творчість митця-новатора.

«Щасливі голі люди» Катерина Бабкіна

«Щасливі голі люди» – тематично об’єднаний цикл оповідань Катерини Бабкіної про щастя або, якщо точніше, про те, що стається з нами перед ним. Це історії про покоління тих українців, хто ще краєм життя застав совок і руїну по ньому, хто виріс і зміцнів як міг, радше не завдяки, а всупереч усьому, що з ними відбувалося; про те, як ці люди живуть тепер і взаємодіють зі світом, в якому – і війна, і любов, і еміграція, і Ханой, і Нью-Йорк, і мертві, і живі, і сліпі, і немудрі. І головне – про те, як з цим усім бути щасливим.

«Казимир Малевич. Київський період 1928-1930»

Книжка представляє теоретичну спадщину Казимира Малевича, що пов’язана з Києвом, Україною – його викладання в Київському Художньому Інституті, перебування в Києві, публікації в часописах «Нова Ґенерація», «Авангард», листи, спогади, публікації, пов’язані з виставкою в Київській Картинній Ґалереї 1930-го року. Унікальним це видання робить те, що у фокусі уваги упорядниці Тетяни Філевської – несподівано знайдені 2015 року нові тексти і документи, що стосуються роботи митця в Київському художньому інституті. Сказати «сенсація» – нічого не сказати: масштаб Малевича і його вплив на світове мистецтво перебільшити годі.

«Сатанинські вірші» Салман Рушді

Роман «Сатанинські вірші» є найскандальнішим не лише у творчому доробку Салмана Рушді, а й у новітній історії світової літератури. Ще ніколи книжка не була такою вбивчою у прямому сенсі цього слова: за цей роман автора назвали «ворогом всього ісламського світу» та заочно засудили до смертної кари. Переслідуванням піддавалися всі, хто був причетний до видання і продажу «Сатанинських віршів». Також через цей роман 1989 року Великобританія розірвала дипломатичні відносини з Іраном. Американське видання USA Today включило «Сатанинські вірші» в перелік 25 книжок, які найбільше вплинули на читачів і видавничий бізнес останньої чверті XX сторіччя.

 «Алі і Ніно» Курбан Сеїд

Вперше роман «Алі і Ніно» вийшов у 1937 році й відразу розлетівся всім світом. Це зворушлива історія про кохання і дружбу, про зраду і війну, що перекладена на 34 мови світу. Видання створене на основі реальних подій, описує історичну епоху – рубіж ХІХ – ХХ століття. Російська імперія вступила в Першу світову війну, яка переросла у війну громадянську, у низку інтервенцій… На тлі цих історичних подій нащадок давнього азербайджанського роду Алі Хан Ширваншир розповідає про своє кохання до юної грузинської княжни Ніно Кіпіані.

«Я — Малала» Малала Юсафзай, Крістіна Лем

Малала Юзусфай – дівчина з Пакистану. У 2009 році таліби заборонили дівчатам відвідувати школи, а самі жіночі школи активно руйнувалися. Малала була однією з тих дівчат, яка, попри погрози, не припиняла навчання у школі. Певний час Малала навіть вела свій блог на ВВС, де розповідала про реальну ситуацію в Пакистані. Через це дівчина стала жертвою нападу – 9 жовтня 2012 року їй стріляли в голову, але вона вижила і продовжила свою боротьбу за право пакистанських жінок на освіту. В сімнадцять років Малала Юсуфзай отримала Нобелівську премію миру, ставши наймолодшою лауреаткою в історії нагороди, а журнал Time назвав її однією з 25 найвпливовіших підлітків. «Я — Малала. Історія незламної боротьби за право на освіту» розповідає про те, що й одна людина здатна змінити світ.

«Оригінали» Адам Ґрант

Один із найбільш успішних бізнесменів світу Річард Бренсон відносить цю книжку до найкорисніших, що йому траплялося читати за все життя. Операційна директорка Facebook Шерил Сендберг зізнається, що завдяки ній вона змінила своє ставлення до швидкості виконання завдань і прокрастинації. "Ще б пак, кому ж не хочеться дізнатися, звідки беруться оригінальні ідеї", - пише Ірина Славінська. Адам Грант – дослідник, який знає, як зробити так, щоб люди працювали краще, але «Оригінали. Як нонконформісти рухають світ» – це не лише комплект лайфхаків і цікавих фактів про свідомість і поведінку людини. Це дослідження є продуктом глибоких роздумів про людську ідентичність, етику праці та доброчесності.

Добірку підготувала Оксана Ускова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-