Більшість кримських звалищ ще до окупації вичерпали свій термін експлуатації – експерт

Більшість кримських звалищ ще до окупації вичерпали свій термін експлуатації – експерт

Укрінформ
Більшість полігонів для сміття в окупованому Криму вичерпали свій термін експлуатації, що призвело до збільшення несанкціонованих звалищ, які негативно впливають на тільки на добробут місцевих жителів, а й на екосистему в цілому.

Як передає Укрінформ, про це під час презентації дослідження «Довкілля Криму: зміни і втрати за час окупації» розповів експерт з питань охорони природи Олексій Василюк.

«В Криму хаотично організована робота з побутовими відходами. Через низку факторів, зокрема збільшення кількості переселенців з Росії, мілітаризацію та відсутність сміттєпереробних заводів — на півострові зростає кількість сміттєзвалищ. В той час старі звалища виділяють токсичні речовини та метан, що негативно впливає на все живе та екосистему в цілому», - сказав фахівець.

За його словами, на сьогодні на півострові знаходиться 28 офіційних полігонів твердих побутових відходів. Частина з них ще до окупації Криму вичерпали свій граничний обсяг накопичення сміття, однак вони і надалі продовжують використовуватись.

В результаті збільшується витік фільтрату (токсичної рідини від розпаду відходів) та відбуваються інші негативні процеси, зокрема виробляється метан, що робить такі звалища вкрай небезпечними.

Читайте також: Окупанти знищують екосистему Криму, руйнуючи гори - правозахисник

Також у більшості випадків сміттєві полігони в Криму розміщені вище за рівнем моря, ніж прилеглі населені пункти, що теж негативно впливає на ситуацію з побутовими відходами в Криму.

Яскравим прикладом цьому є звалище в Мазанці, де вітри засипають населені пункти сміттям, а отруйний фільтрат стікає схилами до населених місць.

Не краща ситуація і на Гаспринському звалищі (площа — 26 га). Експерт зазначає, що в разі землетрусу (6—7 балів), сміття може зрушитись настільки, що перекриє трасу «Ялта—Севастополь».

«Вирішити проблему сміття у Криму шляхом створення нових звалищ неможливо. Необхідно побудувати заводи із сортування і переробки сміття. Наразі таких планів в окупаційної влади немає», - додав Василюк.

Як повідомляв Укрінформ, в окупованому Криму через потужні зливи нелегальні сміттєзвалища змило у море, що спричинило справжню екологічну катастрофу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-