«Суд» в Армянську викликає Джемілєва на засідання попри заборону на в'їзд до Криму

«Суд» в Армянську викликає Джемілєва на засідання попри заборону на в'їзд до Криму

Укрінформ
"Суд" викликає на засідання Мустафу Джемілєва, попри те, що йому оголошено заборону на в'їзд до окупованого Криму терміном на 15 років.

Про це в Фейсбуці повідомляє Кримська солідарність, передає Укрінформ.

«Адвокат Микола Полозов повідомив, що Мустафі Джемілєву прийшла повістка з вимогою з'явитися на судове засідання в кримський суд в Армянську у його справі про «незаконний перетин державного кордону», - йдеться в повідомленні.

Коментуючи дану ситуацію, адвокат Полозов зазначив, що ФСБ продовжила Джемілєву заборону на в'їзд до Криму до 2034 року. Юрист звернув увагу на неузгодженість дій різних державних органів РФ, зокрема ФСБ і судової системи.

«Так, ФСБ у 2019 році винесла постанову, згідно з якою заборона на в'їзд в РФ щодо Мустафи Джемілєва продовжена до 5 березня 2034 року, про що має бути відомо суду», - повідомляє Кримська солідарність.

Захисник висловився про це, як про «глибоку державну деменцію, якщо не сказати шизофренію».

Сам Мустафа Джемілєв передав адвокату, що готовий приїхати на судове засідання, якщо заборона на в'їзд до Криму буде знята.

Нагадаємо, у 2014 році Мустафі Джемілєву вперше була оголошена заборона на в'їзд до Росії, в тому числі в окупований Крим терміном на п'ять років, а у 2016 році Верховний суд РФ визнав законним це рішення, відхиливши апеляцію адвоката Марка Фейгіна на рішення про заборону на в'їзд до Криму. Друга заборона терміном на 15 років була винесена у 2019 році, але захист в особі адвоката Миколи Полозова дізнався про це пізніше, в ході дослідження матеріалів у кримінальній справі проти Джемілєва на засіданні російського суду в Армянську.

Читайте також: В Україні знімають фільм про лідера кримськотатарського народу Джемілєва

Зазначається, що цей же «суд» тепер запрошує лідера кримськотатарського народу відвідати засідання в Криму.

За словами Полозова, російський суд не став відправляти лист Мустафі Джемілєву безпосередньо з Криму, оскільки поштове сполучення півострова з материковою Україною здійснюється через Ставропольський край РФ.

Адвокат зазначив, що така ж практика відправки кореспонденції використовувалася в разі виклику в так званий Верховний суд Криму голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова.

Як повідомлялося, лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву в окупованому Криму висунуто обвинувачення в "перетині держкордону Росії іноземним громадянином, в'їзд яким до Росії не дозволено, скоєному групою осіб за попередньою змовою (ч. 3 ст. 322 КК України); недбалому зберіганні вогнепальної зброї, який створив умови для його використання іншою особою, якщо це спричинило тяжкі наслідки (ст. 224 КК України); незаконному придбанні та зберіганні боєприпасів (ч. 1 ст. 222 КК Росії)".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-