У Криму зростає кількість обвинувачених ФСБ в «підготовці диверсій та шпигунстві»

У Криму зростає кількість обвинувачених ФСБ в «підготовці диверсій та шпигунстві»

Укрінформ
В тимчасово окупованому Росією Криму, за останніми даними, за звинуваченням в "підготовці до диверсій і шпигунстві" заарештовано 17 осіб, до яких ФСБ використовувала незаконні методи слідства.

Про це повідомляється в червневому звіті Кримської правозахисної групи, передає Укрінформ.

"На кінець червня в ув’язненні перебувають 17 осіб, котрих ФСБ РФ під час затримання звинуватила "в підготовці диверсій, зберіганні зброї та шпигунстві". У цих справах зафіксовані незаконні методи ведення слідства й застосування тортур для отримання показань зізнання, порушення презумпції невинуватості, поширення ФСБ РФ через російські ЗМІ постановочних відео "зізнань", - йдеться в повідомленні.

За інформацію КПГ, 3 червня 2021 року мешканка Феодосії Тетяна Кузьменко була засуджена до 8 років позбавлення волі за ст. 275 (Державна зрада) з відтермінуванням вироку на 2 роки до досягнення її дитиною 14-річного віку.

Зазначається, що Кузьменко — дружина громадянина України Костянтина Ширінги, якого російська влада затримала в квітні 2020 року за звинуваченням у шпигунстві. Сама Кузьменко з квітня 2020 року перебувала під домашнім арештом.

Крім того, 22 червня ФСБ РФ після обшуку затримала жителя Сімферополя, якого звинуватили в державній зраді. За версією ФСБ, він спостерігав за військовими літаками.

Затриманий — 33-річний громадянин України Станіслав Худолей (Стеценко). Київський районний «суд» Сімферополя обрав затриманому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 21 серпня 2021 року, проте після затримання його вивезли на територію РФ — до Москви.

Раніше Укрінформ повідомляв, що всього, за інформацією КПГ, на квітень 2021 року ФСБ РФ звинуватила "в підготовці диверсій і шпигунстві" 13 осіб, у числі яких Євген Панов, Андрій Захтей, Володимир Присіч, Володимир Дудка, Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов, Гліб Шаблій, Олексій Стогній, Геннадій Лимешко, Анна Сухоносова, Дмитро Долгополов, Костянтин Давиденко і Юнус Машаріпов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-