Україна показала в ОБСЄ супутникові знімки аеродромів в окупованому Криму

Україна показала в ОБСЄ супутникові знімки аеродромів в окупованому Криму

Карта
Укрінформ
Російська армія зосередила у тимчасово окупованому Криму 260 одиниць повітряних суден, 69 з яких були перекинуті цієї весни під прикриттям навчань.

Як передає кореспондент Укрінформу, детально про нарощування Росією повітряного компоненту на окупованому півострові розповіла місія України при ОБСЄ у ході засідання Форуму безпекового співробітництва у середу, 23 червня.

«Російська Федерація зосередила велику кількість авіації у тимчасово окупованому Криму. Сьогодні ми хотіли б зробити презентацію про мілітаризацію Росією українського півострова, зокрема щодо повітряного компоненту, який забезпечує спроможності з проведення різних видів військових операцій», - заявили в українській місії.

У рамках презентації українські дипломати надали детальну таблицю з інформацією про системи озброєння та військової техніки на шести авіабазах на території тимчасово окупованого Криму.

Крім того, були продемонстровані слайди із супутниковими знімками самих аеродромів, на яких зафіксовано збільшення кількості техніки після перекидання навесні.

«Загалом Російська Федерація зосередила у тимчасово окупованому Криму близько 260 одиниць повітряних суден різних типів, з яких 69 були передислоковані під прикриттям раптової перевірки військ у збройних силах РФ минулої весни», - заявили в українській делегації при ОБСЄ.

Так, від початку збройної агресії у 2014 році Росія перекинула на захоплений аеродром Бельбек загалом 87 повітряних суден, включаючи винищувачі, бомбардувальники, вертольоти, БПЛА. Щонайменше 35 з них було передислоковано під прикриттям нещодавньої «раптової перевірки військ». На цій авіабазі, зокрема, знаходяться 46 винищувачів сімейства Су-27/30, 12 винищувачів-бомбардувальників Су-34 та 9 винищувачів МіГ-29.

На авіаційній базі у Гвардійському окупанти перекинули 29 повітряних суден, серед яких 13 фронтових бомбардувальників Су-24 та 14 штурмовиків Су-25. П’ять повітряних машин перекинуто на військовий аеродром цієї весни.

На авіабазу Джанкой з початку окупації півострова передислоковано 30 повітряних суден. Зокрема, тут розміщено 11 ударних вертольотів Мі-28, 8 штурмових гелікоптерів Мі-24/35 та 10 бойових вертольотів Ка-52.

На військовому аеродромі Кача наразі знаходиться 36 повітряних суден, одне з яких було перекинуто сюди з території РФ навесні.

На авіабазу Кіровське передислоковано 37 повітряних суден, з яких 19 – цієї весни.

На аеродромі Саки окупанти розмістили 48 повітряних суден, 11 з них передислоковані навесні.

Українська делегація в ОБСЄ наголосила, що, незважаючи на заяви російських чиновників, досі не спостерігається реальне відведення військ РФ від кордону з Україною та з окупованого Криму після раптової передислокації сил та техніки навесні цього року.

Читайте також: ОБСЄ нарахувала 290 порушень «тиші» в ОРДЛО: кажуть про вибухи та обстріли

Як повідомлялося, наприкінці березня – на початку квітня РФ зосередила біля кордону з Україною та в окупованому Криму угруповання чисельністю понад 100 тис. військових, чим викликала занепокоєння Києва та західних партнерів. Пізніше Росія оголосила про відведення військ під приводом «успішного завершення навчань», однак війська та техніка у своїй більшості залишилися на місцях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-