Рясні опади не рятують: вчені кажуть, що Крим може лишитися без питної води

Рясні опади не рятують: вчені кажуть, що Крим може лишитися без питної води

Укрінформ
Якщо "влада" тимчасово окупованого Криму не вживатиме термінових заходів, жителі півострова можуть залишитися без питної води.

Таку думку в ефірі телеканалу "Дом" висловив заступник директора Українського інституту водних проблем і меліорації Михайло Яцюк, передає Укрінформ.

Коментуючи плани "очільника" Криму Сергія Аксьонова з видобутку прісної води з-під дна Азовського моря, Яцюк зазначив, що українські вчені одразу поставилися до цієї ідеї скептично, оскільки про такі запаси прісної води геологам було б відомо.

"Азовське море добре досліджено на предмет наявності газу та нафти, було пробурено дуже багато свердловин. Геологи нанесли на мапу всі родовища прісної води, які є на території України", - деталізував Яцюк.

Читайте також: Селеві потоки й «річки» на вулицях: окуповану Ялту затопили дощі

За його словами, весна й літо 2021 року виявилися дощовими, але навіть рясні опади не можуть значно поліпшити ситуацію із водою в Криму.

"Велика кількість води випадає на територію міста, де відбувається взаємодія цієї води з тими накопиченнями, які там можуть бути: і побутовими, і відходами виробництва, промисловості. Ці фактори серйозно впливають на якість води. Потім вода десь накопичується, й, можливо, її використовують у питних цілях", — підкреслив Яцюк.

"Ось і опади йдуть, а накопичення води немає. Чому? Тому що деградація в басейнах, в екосистемах, коли опади йдуть на поповнення тих запасів, які забрані у ґрунту, підземних горизонтів, — вони не йдуть у накопичення та не формують стоку", — сказав учений.

Читайте також: В окупованому Криму затопило Керч, Аксьонов плив по вулицях на човні - ЗМІ

Він доповнив, що наразі кримчани отримують воду вельми сумнівної якості. І на якість води впливають природні та антропогенні фактори.

"Коли відбувається зміна клімату та маловодність і пересихання річок - збільшення мінералізації за якістю води. Коли йде взаємодія з підстилаючою поверхнею, якщо на території водозбору річки не все добре, то це все впливає на якість води. Коли води мало, до природних підключаються антропогенні фактори. Наприклад, це скидання стічних вод — адже не у всіх населених пунктах Криму є очищення води. Крім того, і в прісній, і в солоній морській воді фактори впливу фосфору й азоту призводять до погіршення якості", — додав Яцюк.

За його словами, на якість води також впливають умови її транспортування.

"Дуже багато води транспортується. Наприклад, у східний Крим за рахунок перекидання. І, коли немає гідравлічної та гідротехнічної систем для перекидання стоку, якість води постійно погіршується. Плюс накладається поганий стан систем водоподачі", — доповнив він.

Також Яцюк сказав, що "через військові системи зникають водні об'єкти, озера, деградують водні екосистеми, коли йде цей процес неконтрольованого забору води з водозбору". Крім того, на екологію Криму негативно впливає "непродумане очищення морських вод і подача кримчанам цієї води".

Читайте також: У затопленій дощами Ялті вимикають світло, газ і воду

Вчений упевнений: з огляду на катастрофічну ситуацію з водопостачанням Криму, окупаційній "владі" півострова слід вжити термінових заходів.

"Якщо "влада" Криму не вживатиме заходів, щоб мінімізувати антропогенний вплив, то кримчани можуть не отримати навіть необхідного мінімуму питної води", — резюмував Яцюк.

Як повідомлялося, ситуація з водопостачанням в тимчасово окупованому Криму залишається критичною. "Влада" півострова заявила про намір витратити 70 млн руб. на пошук прісної води в Азовському морі. Проте експерти вважають ідею видобутку прісної води під Азовським морем для забезпечення нею півострова безпідставною з низки причин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-