Будівництво «Керченського моста» спровокувало в Криму екологічну катастрофу — експерт

Будівництво «Керченського моста» спровокувало в Криму екологічну катастрофу — експерт

Укрінформ
Через будівництво Керченського моста в окупованому Криму знищується унікальна екосистема, а на будівництві дороги від споруди використовуються токсичні матеріали.

Про це в ефірі телеканалу "Дом" заявив експерт-еколог "Крим SOS" Олексій Василюк, повідомляє Укрінформ. 

За словами експерта, будівництво цього об'єкта — "найстрашніше, що сталося в Криму за весь час окупації", оскільки заради зведення конструкції російська влада спровокувала екологічну катастрофу.

"Проліт моста, де стоять опори до опори, — лише незначна частина моста. Основна частина — ручний насип. Велика частина Керченської протоки просто перекрита греблею. Це дуже серйозно погіршило водообмін між Азовським і Чорним морями на шляху міграції риби, яка нереститься в Азовському морі та в окремих лиманах, наприклад у Молочному лимані, та на шляху міграції дельфінів", — пояснив Василюк.

Читайте також: Еколог вважає малоймовірним опріснення морської води для окупованого Криму

Він також поінформував, що близько мільйона кубометрів токсичного, забрудненого піску для будівництва траси "Таврида" брали зі шламонакопичувача неподалік Керчі та використовували його вздовж усього півострова. А щебінь видобували, знищуючи унікальні джерела в Кримських горах.

"Чому в Криму перестали бити закриті джерела, в тому числі й ті, що мають важливе оздоровче значення? Не тому, що в них висохла вода, а тому, що від підриву порід у кар'єрах, які відкрили, відбувся зсув. Тепер джерел немає. Гори просто використані як щебінь. Для нинішньої "влади" Кримські гори — це просто щебінь", — резюмував Василюк.

Читайте також: До розширених санкцій ЄС за Керченський міст долучилися ще чотири країни

Як повідомлялося, будівництво так званого Керченського моста завдовжки 19 кілометрів від Таманського півострова Краснодарського краю РФ до окупованого Росією Криму розпочалося в лютому 2016 року. При цьому Москва не погоджувала з Києвом обмеження для суден, які заходять в акваторію Азовського моря в українські порти через Керченську протоку.

У лютому 2018 року Київ направив в Постійну палату міжнародного третейського суду в Гаазі меморандум про порушення Росією Конвенції ООН з морського права, в якому поскаржився, зокрема, на зведення «Керченського моста», обмеження навігації в протоці та на ту обставину, що міст фактично перекрив доступ великих суден в Азовське море.

Читайте також: Керченський міст щодня нагадує про окупацію Криму - посольство США

23 грудня 2019 року окупанти запустили перший рейсовий потяг із Санкт-Петербурга до Севастополя, який іде по «Керченському мосту».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-