Абітурієнти з окупованого Криму та ОРДЛО можуть пройти підготовчі курси зі стипендією – депутат

Абітурієнти з окупованого Криму та ОРДЛО можуть пройти підготовчі курси зі стипендією – депутат

Укрінформ
Абітурієнтів з тимчасово непідконтрольних територій цьогоріч отримали можливість пройти підготовчі курси зі стипендією.

Про це в програмі телеканалу "Дом" розповів народний депутат України, член комітету ВР з питань освіти нації Роман Грищук.

Він поінформував, що цього року в Україні вперше, завдяки Президенту і депутатам, які ухвалили закон, зробили можливість проведення підготовчих курсів для абітурієнтів з Криму та ОРДЛО в літні місяці.

"Для участі потрібно обрати один з 23 вишів, які проводитимуть підготовчі курси, подати документи. Абітурієнт буде жити на підконтрольній Україні території, отримувати стипендію під час навчання на курсах, жити в гуртожитку", — розповів Грищук.

За його словами, курси стартують з 29 червня, але подати документи можна вже зараз — через освітні центри "Донбас-Україна" і "Крим-Україна". Там порадять, який краще обрати університет, в якому найближчому до абітурієнта виші проводяться курси.

"Це зроблено, щоб спростити процес початку студентського життя. Для дітей передбачена екскурсійна програма містом, де проводять підготовчі курси. Академічна частина важлива, але вона вторинна — найперше, це комунікація з університетом, майбутніми одногрупниками і тими, хто також проходить підготовчі курси" , — зазначив депутат.

Читайте також: Щороку кількість абітурієнтів з тимчасово окупованих територій зростає — Шкарлет

Він уточнив, цього року очікується, що курси відвідає 500-700 дітей, і наголосив, що кількість випускників з Криму та ОРДЛО, які бажають навчатися в Україні, росте щороку.

"Вони (курси — ред.) спрямовані не так на цифру зростання, як на якість. Щоб діти більш підготовленими приходили на навчання 1 вересня. Але все-таки ми хочемо, щоб 500-750 дітей цього року пройшли підготовчі курси. А кількість дітей, які загалом будуть вступати до українських університетів, теж збільшилася. Щоб стало 2 500. Це велика цифра, враховуючи закриті КПВВ, правило одного в’їзду, і з огляду на пропагандистську роботу, яка здійснюється з іншого боку", — поінформував Грищук.

Він додав, що абітурієнтам з Криму та ОРДЛО, які вирішать проходити підготовчі курси в українських вишах, виплачуватимуть стипендію в розмірі двох прожиткових мінімумів — близько 4900 грн.

"Стипендія виплачується щомісяця — в липні і серпні. Сума стипендії — два прожиткові мінімуми, це близько 4 900 грн на місяць. Учням потрібно буде отримати банківську картку, й університет буде нараховувати стипендію під час навчання на курсах", — пояснив депутат.

За його словами, держава платить за університет, який проводить ці підготовчі курси. За академічну складову, за проживання, та стипендію.

"Абітурієнт ні за що не платить — він приїжджає, подає документи, вибирає університет для проходження курсів, отримує стипендію під час навчання, складає іспит і отримує сертифікат про закінчення підготовчих курсів. А 1 вересня йде вчитися, як звичайний студент", — уточнив нардеп.

За його інформацією, не виключається можливість подальшого розширення проєкту.

"Важливо, що зараз представлені всі регіони — підготовчі курси проводяться у Львові, в Києві, Маріуполі, Сєвєродонецьку. Ми отримаємо зворотний зв’язок від слухачів цих курсів і наступного року, можливо, розширимо програму. Можливо, зробимо не двомісячні курси, а тривалі — щоб школяр міг у 9-10 класі проходити курси, а не тільки після випуску", — наголосив Грищук.

Як повідомляв Укрінформ, для організації вступу до закладів вищої, фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти через освітні центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна» затверджений новий порядок прийому осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях Криму і Донецької та Луганської областей.

Міністерство освіти і науки оприлюднило покрокову інструкцію для вступників з тимчасово окупованих територій Криму, Донецької та Луганської областей у 2021 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-